Banca Centrală Europeană (BCE) nu plănuiește, deocamadtă, înăsprirea politicii monetare, ca răspuns la creșterea prețurilor din zona euro în ultimele luni, deoarece consideră că nivelul actual al inflației este temporar și se datorează aproape în totalitate creșterii prețurilor petrolului, potrivit președintelui instituției, Mario Draghi.
“Strategia noastră privind politica monetară sugerează că nu ar trebui să reacționăm la date individuale și creșterii de scurtă durată ale inflației”, a afirmat Draghi, citat de Reuters.
Potrivit datelor estimative ale biroului european de statistică - Eurostat, inflația anuală a urcat la 1,8% în ianuarie, ceea ce corespunde cu ținta BCE, de aproape 2%. Cea mai mare creștere, de peste 8%, au avut-o prețurile la energie. Prețurile petrolului au avut o revenire puternică în urma unui acord de reducere a producției încheiat de membrele Organizației Tărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și alte câteva state.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Deocamdată, presiunile inflaționiste rămân slabe și anticipăm o intensificare graduală a acestora", a adăugat președintele BCE.
În decembrie, BCE a decis să extindă programul de achiziții de obligațiuni din zona euro dincolo de luna martie, reducând însă volumul lunar al activelor cumpărate, de la 80 de miliarde de euro la 60 de miliarde de euro. Noua limită a achizițiilor lunare se va aplica începând din aprilie.
Președintele BCE, Mario Draghi, a afirmat la momentul adoptării deciziei, că programul de relaxare cantitativă ar putea fi din nou extins, în cazul în care condițiile economice vor necesita acest lucru. Programul de achizții are rolul de a susține creșterea economică și accelerarea inflației, prin suplimentarea lichidităților.