Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea lua în calcul, foarte curând, reducerea programul de cumpărare de obligațiuni din zona euro, a sugerat un oficial al instituției. Discuțiile pe această temă ar putea începe chiar din vară, potrivit acestuia.
“La un moment dat, înainte de finele anului 2017, vom discuta ce se va întâmpla pe viitor. Nu spun că vom lua o decizie (în legătură cu retragerea programului) în vară, dar atunci vom avea deja mai multe informații pentru a analiza această decizie”, a afirmat Ewald Nowotny, guvernatorul băncii centrale a Austriei și unul dintre cei 25 de membri ai Consiliului Guvernatorilor BCE, citat de MarketWatch.
Afirmațiile vin în contextul unei accelerări a inflației din zona euro.Inflația anuală din zona euro a urcat în decembrie la 1,1%, de la 0,6% în luna anterioară, fiind cel mai rapid ritm de creștere al prețurilor de consum consemnat din septembrie 2013.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În decembrie, BCE a decis să extindă programul de achiziții de obligațiuni din zona euro dincolo de martie 2017, reducând însă volumul lunar al activelor cumpărate, de la 80 de miliarde de euro la 60 de miliarde de euro.
Achizițiile lunare în valoare de 60 de miliarde de euro ar urma să continue până în decembrie 2017, ceea ce înseamnă că o nouă reducere a valorii acestora este puțin probabilă anul acesta.
Informații despre o posibilă retragere graduală a programului de achiziții au apărut încă din toamnă. La începutul lunii octombrie, surse apropiate situației au declarat pentru Bloomberg că factorii de decizie ai BCE au stabilit că achizițiile de obligațiuni trebuie reduse gradual înainte de a fi abandonate complet. Deși oficialii băncii au negat că discută deja despre frânarea achizițiilor, reacția din piață, la acel moment, a fost destul de puternică.
Totuși, după ședința de politică monetară de luna aceasta, președintele BCE, Mario Draghi, a reiterat c ă nu exclude o nouă extindere a programului de relaxare cantitativă, în cazul în care condițiile economice vor necesita acest lucru. Programul de achizții are rolul de a susține creșterea economică și accelerarea inflației, prin suplimentarea lichidităților. Obiectivul BCE pe termen mediu este aducerea inflației din zona euro aproape de nivelul de 2%.