Deprecierea din ultima perioadă a lire sterline față de euro duce la o creștere semnificativă a facturii pe care Marea Britanie va trebui să o plătească la ieșirea din Uniunea Europeană, relatează Reuters.
Astfel, la paritatea actuală, factura este mai mare cu aproximativ 17% față de momentul referendumului de anul trecut și cu 1,4% față de mijlocul lunii august, arată news.ro.
Marea Britanie și UE se întorc luni la masa negocierilor, iar în fruntea agendei se află factura pentru Brexit.
CITEȘTE ȘI Londra intenționează să mențină după Brexit călătoria fără vize a europenilor în Marea BritanieMarea Britanie nu va plăti “niciun penny în plus și niciun penny în minus” față de cât consideră Guvernul obligația sa legală față de Uniunea Europeană la ieșirea din blocul comunitar, a anunțat vineri ministrul de Externe de la Londra Boris Johnson.
Johnson a explicat că declarația sa, potrivit căreia UE poate să “plece fluierând” în privința cererilor pentru plată, a venit în replică la întrebarea dacă Londra va plăti “100 de miliarde de euro sau lire sterline” și nu a fost o sugestie că Guvernul nu va plăti.
Acordul financiar se anunță una dintre cele mai dificile chestiuni de rezolvat în negocierile de ieșire a Marii Britanii din blocul comunitar, după peste 40 de ani. UE a anunțat aceasta că este una dintre cele trei priorități în care trebuie făcute progrese înainte de începerea discuțiilor despre relația viitoare, inclusiv în domeniul comercial.
“O parte dintre sumele pe care le-am văzut par să fie foarte mari. Bineînțeles că ne vom îndeplini obligațiile”, a spus șeful diplomației britanice.