Aproape 7.000 de firme de tip SRL-D au fost înființate în primele nouă luni, în creștere cu circa 50% față de perioada similară a anului precedent. Interesul pentru deschiderea unei afaceri s-a menținut ridicat și în acest an, deși fondurile nerambursabile acordate de stat debutanților în afaceri sunt mai mici față de anul trecut.
Datele publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) arată că din 2011, debutul programului de susținere a înființării de noi firme, până la finalul lunii septembrie au fost înființate aproape 23.300 de firme de tip SRL-D, dintre care peste 650 nu mai au activitate.
Bugetul alocat pentru debutanții în afaceri este de 25 de milioane de euro pentru cinci ani, care ar acoperi un număr de beneficiari de circa 2.500 de jucători. Cei care vor să înceapă o afacere primesc de la stat până la 10.000 de euro, jumătate din suma necesară derulării investiției, cu condiția să fie la prima inițiativă și să poată acoperi cealaltă jumătate necesară.
Pentru anul acesta, bugetul alocat pentru dezvoltarea firmelor debutante în afaceri este de 19,3 milioane de lei (4,3 milioane de euro), care ar ajunge pentru minim de 430 de beneficiari dacă fiecare ar primi 10.000 de euro. Anul trecut, bugetul a fost de 21 milioane de lei (4,7 milioane de euro), mai mic față de cel alocat în anul 2013, de 25 milioane de lei.
Firmele de tip SRL-D mai au și alte beneficii, printre care scutirea de la plata taxelor pentru înființarea firmei și a contribuțiilor de asigurări sociale pentru cel mult patru angajați. Firmele debutante au statut de SRL-D maximum 3 ani sau până când nu mai au statutul de microîntreprindere, adică au mai mult de 9 angajați și peste 2 milioane euro cifră de afaceri. Inițial, proiectul era dedicat tinerilor sub 35 de ani, însă ulterior a fost extins tuturor celor care își deschid prima afacere.
Pe primul loc la capitolul debutanți în afaceri se clasează Bucureștiul cu aproape 3.100 de SRL-D-uri înființate de la debutul programului, urmat de Cluj ( 2.973) și de Timiș (1.582), potrivit ONRC.
Cele mai multe firme înființate (peste 1.000) au ca obiect de activitate lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, acestea fiind urmate de afacerile în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri (999) și întreținerea și repararea autovehiculelor (931).
În top cinci al domeniilor preferate pentru deschiderea unei afaceri se mai află comerțul cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi și prin Internet (878 firme înființate) și restaurante (807 firme).