Firme "zombie" în România: Peste 2.000 de societăți au fost închise la scurt timp după înființare

Firme "zombie" în România: Peste 2.000 de societăți au fost închise la scurt timp după înființare
scris 30 oct 2015

Peste 2.000 de firme abia înființate au fost închise, anul trecut, după doar câteva luni de la lansarea pe piață, în principal mici afaceri tip SRL din comerț, dar și business-uri din construcții, hoteluri, baruri și restaurante, societăți considerate de către analiști drept "firme zombie" care nu au avut capitalul necesar de subzistență. Printre firmele închise rapid au fost însă și societăți înființate doar pentru a derula unele tranzacții.

Numărul total de firmelor existente anul trecut a fost de 101.627 societăți.

Urmărește-ne și pe Google News

Datele Registrului Comerțului relevă că peste 60% dintre firmele care, abia înființate, și-au suspendat activitatea sau au cerut radierea au activat în comerț și servicii, domeniile cele mai dinamice ale economiei, dar și cele care au cel mai ridicat risc investițional. Cele mai multe astfel de firme au fost înregistrate în București (675) și în județele Ilfov (145), Bihor (134), Constanța (133), Timiș (120) și Cluj (106).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În Tulcea, Botoșani, Harghita și Covasna au fost mai puțin de 10 astfel de firme.

“Vorbim, în primul rând, de mici afaceri, SRL-uri înființate pentru a derula operațiuni de comerț, dar și business-uri din alte domenii, precum construcții, intermedieri, producția de bunuri de larg consum și HORECA, adică hoteluri, baruri și restaurante. Sunt firme care au tăiat măcar o factură și n-au avut forța financiară sau know how-ul managerial care să le facă să continue”, explică analiștii de la KeysFin, care au realizat studiul.

Printre firmele considerate "zombie" se află însă și un număr semnificativ de societăți de portofoliu, înființate de oamenii de afaceri doar pentru a derula unele tranzacții și care sunt închise imediat după ce sunt folosite.

Acest lucru rezultă din faptul că, dintre cele 2.067 de firme închise după doar câteva luni de la înființare, 1.145 au depus datele financiare la Ministerul Finanțelor, iar cifra de afaceri cumulată a acestora a depășit 214,1 milioane de lei.

“Datele arată că aceste efemeride au relizat o medie de peste 41.000 de euro per firmă, ceea ce înseamnă destul de mult pentru niște societăți nou-înființate”, arată experții.

Ca exemplu în acest sens este indicată compania Elro Power Instal SRL din București, aflată în lichidare, care a raportat o cifră de afaceri de 18,8 milioane de lei.

“Raportat la totalul firmelor înregistrate în 2014, de 101.627 companii, numărul firmelor zombie pare mic, însă aceasta este doar o perspectivă. În realitate, există alte câteva zeci de mii de firme pe care le putem clasa la acest capitol pentru că, deși au fost înființate, n-au desfășurat nicio activitate, iar patronii nu le-au închis doar pentru că n-au ajuns să facă actele sau, pur și simplu, le țin cu speranța că în viitor vor reuși să le activeze”, mai spun economiștii.

Din totalul firmelor înregistrate în economia românească, doar 70-80% înregistrează activitate economică, respectiv eliberează facturi și își raportează datele la Ministerul Finanțelor.

Tot anul trecut, au mai dispărut din mediul economic peste 90.000 de firme, dintre care 76.483 au fost radiate, iar alte 15.788 și-au suspendat activitatea.

Firme
viewscnt
Afla mai multe despre
firme
radiere
registru comert