Curtea Supremă a Marii Britanii stabilește mâine dacă May poate declanșa Brexitul fără acordul Parlamentului

Curtea Supremă a Marii Britanii stabilește mâine dacă May poate declanșa Brexitul fără acordul Parlamentului
scris 23 ian 2017

Curtea Supremă a Marii Britanii va hotărî, marți, dacă premierul britanic Theresa May are nevoie de acordul Parlamentului pentru a invoca Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care ar declanșa desprinderea Marii Britanii de Uniunea Europeană, informează Reuters.

Înalta Curte de Justiție de la Londra a stabilit, în noiembrie, că premierul Theresa May nu poate să declanșeze ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără aprobarea Parlamentului, dar Guvernul a făcut apel împotriva deciziei.

Urmărește-ne și pe Google News

"Nu ni se cere să răsturnăm rezultatul referendumului. Întrebarea în acest caz este legată de procesul prin care rezultatele pot fi puse în aplicare în mod legal", a afirmat David Neuberger, președintele Curții Supreme.

Soros: Brexitul ar putea dura trei zile, britanicii sunt în negare CITEȘTE ȘI Soros: Brexitul ar putea dura trei zile, britanicii sunt în negare

Dacă May va câștiga procesul, aceasta își va putea pune în aplicare planul de a invoca Articolul 50 la finele lunii martie. Dacă premierul va pierde, ceea este mai probabil în viziunea experților în drept, ieșirea Marii Britanii din UE va avea nevoie de acordul parlementarilor

Theresa May vrea să folosească "prerogativa regală", o putere istorică deținută în mod oficial de regină care permite Guvernului să se retragă din tratate internaționale. Această putere, care este exercitată în realitate de politicieni, permite să se ia decizii fără să se treacă printr-un vot în Parlament.

Săptămâna trecută, May a anunțat, totuși, că va solicita votul Parlamentului pentru acordul final de ieșire din Uniunea Europeană.

Britanicii au votat cu 52% la 48% în favoarea părăsirii blocului comunitar la referendumul care a avut loc iunie 2016. Majoritatea parlamentarilor s-au exprimat pentru rămânerea în Uniunea Europeană, astfel că un vot pe tema activării articolului 50 s-ar putea solda cu blocarea procedurii sau amânarea acesteia timp de câțiva ani.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
may
theresa may
premier
brexit
referedum
parlament
articolul 50
ue curtea suprema