Economia zonei euro a crescut peste estimările inițiale atât în primul trimestru, cât și în trimestrul al doilea, fiind susținută de exporturi și de cheltuielile de consum, potrivit datelor revizuite ale biroului european de statistică (Eurostat), publicate marți.
Astfel, economia zonei euro a avut un avans de 0,4% în trimestrul al doilea față de trimestrul anterior, peste estimarea inițială de 0,3%. Tot o creștere de 0,4% a fost înregistrată și la nivelul Uniunii Europene (UE).
În primul trimestru, PIB-ul a avansat cu 0,5% față de trimestrul precedent, atât în zona euro cât și la nivelul UE, estimările inițiale indicând o creștere de 0,4% în ambele cazuri.
Creșterea economică din trimestrul al doilea a fost susținută de revenirea exporturilor, care au avansat cu 1,6% atât în zona euro, cât și la nivelul UE, accelerând față de trimestrul întâi. Consumul gospodăriilor a crescut cu 0,4% atât la nivelul UE cât și al zonei euro, avansul fiind însă mai lent decât cel înregistrat în primul trimestru.
PIB-ul a crescut în trimestrul al doilea în toate statele din UE pentru care sunt diponibile date, cu excepția Franței, unde a existat o stagnare.
România a avut însă în al doilea trimestru al anului printre cele mai reduse rate creștere față de trimestrul precedent din Uniunea Europeană, de 0,1%, avansul fiind similar cu cel înregistrat de Olanda și Austria. Pe de altă parte, cele mai mari creșteri față de primul trimestru au fost înregistrate în Letonia (1.2%) și Malta (1,1%), urmate de Cehia, Spania și Suedia (1%).
Față de perioada similară a anului trecut, Produsul Intern Brut (PIB) a crescut în al doilea trimestru al anului cu 1,5% în zona euro și cu 1,9% în UE. În România creșterea din perioada aprilie-iunie a fost de 3,7% față de al doilea trimestru din 2014.