Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă țările membre din Europa de Est au înregistrat ritmuri mai mari de creștere decât media europeană, arată un studiu publicat de Oficiul federal de statistică din Germania, transmite DPA.
Potrivit acestui studiu, costul mediu orar cu mâna de lucru în UE a fost anul trecut de 31,80 euro, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Țările din vestul și nordul Europei aveau cele mai mari costuri cu mâna de lucru din UE în 2023, în fruntea listei fiind Luxemburg, cu un cost mediu orar cu mâna de lucru de 53,90 euro, urmat de Danemarca (48,10 euro) și Belgia (47,10 euro).
Germania se clasează pe locul șase, cu 41,30 euro, în urma Țărilor de Jos și Franței. Costurile cu mâna de lucru în Germania au crescut cu 4,8% în ritm anual și în 2023 au fost cu 30% mai mari decât media din UE.
La celălalt capăt al clasamentului se situează țările membre UE din Europa de Est: Bulgaria, cu un cost cu mâna de lucru de 9,30 euro pe oră, și România, cu 11 euro pe oră.
Totuși, țările membre din Europa de Est sunt și statele cu cele mai mari creșteri procentuale ale costurilor cu mâna de lucru în 2023. În frunte este Ungaria, cu un avans de 19,9%, urmată de România (16,1%) și Polonia (15,9%).
Suedia a fost singura țară membră UE unde costurile cu mâna de lucru au scăzut în 2023 comparativ cu 2022.
Costurile cu mâna de lucru reprezintă cheltuielile totale suportate de angajatori pentru persoanele pe care le angajează. Aceste costuri includ compensația acordată unui angajat sub formă de salarii și contribuții asigurările sociale, cheltuieile cu recrutarea și pregătirea, precum și impozitele pe salarii.