Încasările din suprataxa pe energie s-au prăbușit. Gaură de miliarde la compensațiile pentru furnizori

Încasările din suprataxa pe energie s-au prăbușit. Gaură de miliarde la compensațiile pentru furnizori
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 25 apr 2024

Scăderea accentuată a cotațiilor la care se realizează tranzacțiile pe piața locală angro de energie electrică, sub nivelul peste care se aplică supraimpozitarea, de 400 lei/MWh (450 lei/MWh până luna aceasta), prin intermediul așa-numitei contribuții la Fondul de Tranziție Energetică, a dus la reducerea masivă a încasărilor statului din această sursă, din care se plătesc compensațiile datorate furnizorilor pentru acoperirea diferenței dintre costurile de achiziție din piață și prețurile finale plafonate facturate consumatorilor, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În săptămâna 15.04.2024 - 21.04.2024, prețul mediu pe piața angro spot PZU, cu pondere de 46% în totalul cantităților tranzacționate, a fost de 344 lei/MWh, potrivit datelor OPCOM. În săptămâna anterioară, cotația medie fusese de numai 230 lei/MWh. În martie 2024, prețul mediu pe toată luna a fost de 315 lei/MWh, față de 534 lei/MWh în martie 2023 și 1.357 lei/MWh în martie 2022.

Retailerul de modă Hugo Boss părăsește Rusia, după ce a ajuns la un acord de vânzare CITEȘTE ȘI Retailerul de modă Hugo Boss părăsește Rusia, după ce a ajuns la un acord de vânzare

Autoritățile sperau ca și sumele datorate de la bugetul de stat furnizorilor de energie, drept compensații, să scadă proporțional, din același motiv. Acest lucru se și întâmplă, de altfel, în ceea ce privește situația curentă, la zi. Problema este că statul are încă restanțe mari de plată din urmă, din perioadele în care diferențele dintre cotațiile din piețe și plafoanele pentru clienții finali erau semnificative. 

Astfel, în aprilie, până în prezent, la Fondul de Tranziție Energetică s-au strâns numai 12 milioane lei. Anul trecut, încasările totale din această sursă au fost de 9,7 miliarde lei, adică o medie lunară de peste 800 milioane lei.

VIDEO Aripile cabaretului Moulin Rouge s-au prăbușit CITEȘTE ȘI VIDEO Aripile cabaretului Moulin Rouge s-au prăbușit

La nivelul Ministerului Finanțelor există solicitări formulate de Ministerul Energiei și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, în vederea suplimentării bugetelor acestor instituții, în cuantum total de 2,6 miliarde lei, reprezentând plata compensărilor datorate furnizorilor de energie (…). Precizăm că sumele colectate în luna aprilie a.c. în Fondul de Tranziție Energetică, din care se asigură plata compensărilor, este de 0,012 miliarde lei″, se arată într-un document guvernamental.

Bugetele celor 2 ministere ar urma să fie suplimentate luna viitoare cu suma totală menționată, potrivit sursei citate. Legea bugetului de stat pe 2024 prevede că, prin excepție, anul acesta, dacă nu vor fi bani destui la Fondul de Tranziție Energetică pentru plata integrală a cererilor de compensări transmise de furnizori, ministerele Energiei și Muncii vor putea aloca și din bugetele proprii fonduri pentru plata acestora.

VIDEO&FOTO După inspecția japonezilor care au dat bani României, Metrorex arată unde a ajuns cu metroul spre Aeroportul Otopeni CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO După inspecția japonezilor care au dat bani României, Metrorex arată unde a ajuns cu metroul spre Aeroportul Otopeni

În primele 2 luni ale anului, Ministerul Energiei a plătit compensații pentru furnizori în sumă totală de circa 879 milioane lei, iar cel al Muncii – de peste 1,42 miliarde lei, conform execuțiilor bugetare ale celor 2 instituții. În total, cam 2,3 miliarde lei.

De la 1 aprilie, plafonul de preț de vânzare peste care se plătește contribuție la Fondul de Tranziție Energetică de către producătorii de electricitate a fost redus, prin ordonanță de urgență, de la 450 la 400 de lei/MWh, chiar pentru asigurarea fondurilor necesare achitării compensațiilor datorate furnizorilor.

Contribuțiile la Fondul de Tranziție Energetică ar trebui să crească față de schema actuală. (…) Prin modificările la OUG nr. 27/2022, ar trebui să se strângă între 2 și 3 miliarde de lei la Fondul de Tranziție Energetică, ceea ce ne-ar permite să mai recuperăm din datorii și să susținem schema pentru anul acesta. (…) din ceea ce anticipăm că vom strânge (în urma modificărilor – n.r.), cel puțin vom mai stinge din aceste datorii, iar la rectificarea bugetară sau la rectificările bugetare vrem să mai obținem de la bugetul de stat sumele necesare pentru ca, până la finalul anului sau cel târziu în prima parte a anului viitor, să fim la zi cu toate plățile″, declara în martie, înainte de adoptarea OUG, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la Maratonul Economia Sustenabilă, organizat de PROFIT NEWS TV.

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare preturi energie gaze
compensatii buget furnizori energie gaze
supraimpozitare energie
contribuția la fondul de tranziție energetică