Firmele românești care dețin acreditare europeană în domeniul proiectării și al construcțiilor și doresc să participe la proiectele de investiții publice care vor fi derulate în perioada imediat următoare, în comun, de către România și Republica Moldova pe teritoriul moldovean nu vor mai fi obligate să obțină o acreditare similară din partea autorităților de la Chișinău. Autoritățile din Moldova au început deja procedura de eliminare a acestei obligații.
”Deja am inițiat demersuri ca, pentru întreprinderile românești care au acreditare europeană în domeniul proiectării și construcțiilor, să nu mai existe bariere de acreditare repetată în Republica Moldova, în perioadele de viitor, atunci când vom implementa proiecte comune”, a anunțat prim-ministrul Republicii Moldova, Valeriu Streleț, în ședința comună de guvern româno-moldoveană, organizată, marți, la Neptun.
Acreditarea este ultima etapă de control public în cadrul sistemului de evaluare a conformității.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Streleț a arătat că datele pentru anul trecut relevă că România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, schimburile comerciale depășind 1,2 miliarde dolari, iar autoritățile de la Chișinău își doresc ca România să devină și principalul investitor sau să se afle măcar printre primii trei investitori.
Guvernanții de la București au anunțat, luni, că România va acorda Republicii Moldova un nou împrumut, de 150 milioane euro, pentru infrastructură.
Astfel, companiile care participă la proiecte de infrastructură în Republica Moldova vor beneficia de pe urma unui nou împrumut, de 150 milioane de euro, pe care Guvernul României se pregătește să îl acorde autorităților de la Chișinău. Banii ar urma să fie folosiți pentru continuarea proiectelor de interconectare energetică, a infrastructurii de transport, dar și pentru extinderea SMURD și modernizarea unor puncte de trecere a frontierei dintre România și Republica Moldova.
România a mai acordat Republicii Moldova, în 2010, un ajutor financiar, atunci nerambursabil, în valoare de 100 milioane de euro, bani care au fost folosiți pentru proiecte de reabilitarea a infrastructurii din statul vecin.