CONFERINȚA NEWS.RO - Secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice: Statul român deține 216 companii, ceea ce reprezintă undeva pe la 7% din PIB-ul României, și au 83.000 de angajați

CONFERINȚA NEWS.RO - Secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice: Statul român deține 216 companii, ceea ce reprezintă undeva pe la 7% din PIB-ul României, și au 83.000 de angajați
scris 23 iun 2022

Statul român deține 216 companii, ceea ce reprezintă undeva pe la 7% din PIB-ul României, generat de aceste companii, și sunt undeva la 83.000 de angajați, a declarat Mihai Călin Precup, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, în cadrul “RoInvest”, eveniment organizat de Agenția de presă News.ro.

”Statul român deține 216 companii, ceea ce reprezintă undeva pe la 7% din PIB-ul României, generat de aceste companii, și angajează undeva la 83.000 de angajați. Din punctul meu de vedere este un lucru extrem de important pentru că există o implicare strategică a statului, în special în anumite sectoare de activitate cum ar fi energia și în care statul poate să joace un rol important, atât la nivel național, cât și la nivel regional”, a declarat Mihai Călin Precup, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice.

Urmărește-ne și pe Google News
OFICIAL Guvernul introduce un mecanism de compensare a prețului la carburanți - 50 bani/litru VIDEO CITEȘTE ȘI OFICIAL Guvernul introduce un mecanism de compensare a prețului la carburanți - 50 bani/litru VIDEO

În ultimele luni, Guvernul a decis reducerea distribuirii de dividende înspre bugetul central, pentru a susține investițiile la  nivelul unor companii strategice. Dintre companiile energetice, acesta a menționat Romgaz și Nuclearelectrica și Antibiotice Iași, din sectorul sănătății, care au beneficiat de reduceri de dividende, de la 90% la 50%, ceea ce a dus la un plus de capital de 900 milioane lei pentru investiții pentru aceste companii.

”Eu cred că ceea ce ne lipsește în cadrul autorităților publice este o anumită expertiză tehnică în pregătirea proiectelor. De aceea, suntem în strânsă legătură cu instituțiile financiare internaționale, Banca Europeană de Investiți, Fondul European de Investiții, Banca Mondială, pentru a pregăti câteva proiecte din punct de vedere tehnic, astfel încât ele să fie finanțate printr-un parteneriat public-privat. Pentru a fi interesante, trebuie să fie interesante și din punct de vedere financiar, să genereze un anumit cash-flow. Eu încerc să găsesc cât mai multe surse de finanțare în afara bugetului. Deși avem anul acesta un buget excepțional pentru investiții, de 88 miliarde, cred că e record în ultimii ani. Avem și acel sprijin pentru România de 17 miliarde lei, pentru investiții și dezvoltare, dintre care 60% a fost deja implementat. Avem PNRR, de 29 miliarde euro, reprezentând 13% din PIB-ul României”, a declarat joi Mihai Călin Precup.

În afară de acestea, este important să demarăm proiecte cu personalitate juridică distinctă de cea a Guvernului și a bugetului central și să fie mobilizate resurse din partea privatului, mai spune secretarul de stat.

”Rolul unui Guvern este de a identifica proiecte prioritare pentru România, de a le structura finanțarea și după aceea să lase privatul de multe ori să le gestioneze și să le dezvolte. Rolul unui Guvern este să se asigure ca orice ban investit să aibă un efect multiplicator, astfel încât să avem un impact mai mare asupra economiei reale”, a adăugat secretarul de stat.

Acesta afirmă că este nevoie de resursă umană de calitate care să se implice în proiecte naționale și în instituțiile statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finanțelor publice
companii