Ciolacu vrea ca actualul Parlament să voteze bugetul pentru anul viitor

Ciolacu vrea ca actualul Parlament să voteze bugetul pentru anul viitor
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 13:21

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că și-ar dori ca, imediat după alegeri, actualul Parlament să voteze bugetul pentru anul viitor. Șeful Execuivului ar dori și un buget multianual, pentru patru ani, pe model european.

Surse guvernamentale au declarat pentru Profit.ro că premierul Ciolacu i-a solicitat, în ultima ședință de guvern, ministrului Finanțelor Publice, Marcel Boloș, să înceapă redactarea bugetului pentru 2025, după finalizarea planului fiscal pe 7 ani al României și transmiterea acestuia Comisiei Europene.

Urmărește-ne și pe Google News

”Eu mi-aș dori, după aceste alegeri, să avem un buget multianual. Să ai bugetele pe proiecte, exact ca sistemul european: să ai un buget multianual pe următorii patru ani, cu proiecte fazate pe fiecare an în parte. Și mi-aș dori foarte mult ca anul acesta, imediat după alegeri, cu actualul Parlament, să trecem și bugetul pe anul viitor, astfel încât autoritățile locale să poată să-și prindă, încă de la prima ședință de Consiliu Județean,  sau Consiliu Municipal, sau Consiliu Orășenesc,  comunal, să-și poată prinde proiectele pe anul viitor. Și atunci, dacă vii cu acest sistem, european, dai sustenabilitate și predictibilitate”, a afirmat, Marcel Ciolacu, citat de News.ro.

Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
FOTO După ce a intrat în insolvență, fabrica Titan Mașini Grele, fosta IMUAB, este scoasă la vânzare. Platforma industrială se află într-o zonă în plină dezvoltare imobiliară CITEȘTE ȘI FOTO După ce a intrat în insolvență, fabrica Titan Mașini Grele, fosta IMUAB, este scoasă la vânzare. Platforma industrială se află într-o zonă în plină dezvoltare imobiliară

Conform acestui plan, deficitul bugatar ar trebui să fie anul vitior de maximum 7% din PIB, după ce anul acesta ținta de deficit a fost revizuită, cu acordul UE, la 7,9% din PIB

Potrivit planului fiscal pe șapte ani, prezentat de către Profit.ro, deficitul ar urma să coboare la 5% în 2028 și la 4,2% în 2029. .

Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din acest an, de la 4,57% din PIB la opt luni, potrivit datelor transmise de Ministerul Finanțelor, care confirmă anunțul anterior al Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
ciolacu
buget
parlament
vot