Chirițoiu: Legea concurenței neloiale a fost modificată pentru a ajuta firmele mici

Chirițoiu: Legea concurenței neloiale a fost modificată pentru a ajuta firmele mici
scris 18 sep 2022

Legea privind combaterea concurenței neloiale a fost modificată recent, prin ordonanță de urgență, pentru a proteja firmele mici de eventuale abuzuri din partea companiilor mai mari, a afirmat, pentru Agerpres, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

"Protejarea firmelor mici este un aspect care ne preocupă de mai multă vreme. Iar pandemia și acum războiul din Ucraina, au arătat, încă o dată, că firmele mici sunt fragile și că este nevoie de o adaptare a reglementărilor astfel încât ele să fie protejate. Ca urmare, am demarat un proces de modificare și adaptare a legii concurenței neloiale, sora mai mică a Legii Concurenței, pentru a putea interveni și apăra companiile mai mici de eventuale acțiuni abuzive ale celor mai mari, precum modificări unilaterale ale contractelor, întârzieri la plata facturilor, exploatarea dependenței de o firma mare. De altfel, modificarea legii concurenței neloiale a fost introdusă, la propunerea noastră, în obiectivele Programului de Guvernare", a spus Chirițoiu.

Urmărește-ne și pe Google News
GRAFICE Vântul asigură peste jumătate din consumul de energie al României CITEȘTE ȘI GRAFICE Vântul asigură peste jumătate din consumul de energie al României

Acesta a explicat că, din perspectiva regulilor de concurență, atenția Consiliului este îndreptată, în special, asupra comportamentului companiilor foarte mari, astfel încât acestea să nu abuzeze de firmele mici. Zona intermediară, respectiv conduita acelor companii care nu sunt dominante, nu au cote de piață de peste 40%, dar sunt suficient de mari pentru a putea crea probleme partenerilor mai mici, nu era acoperită până acum de legislația din domeniu.

"Ca urmare, includem în sfera practicilor de concurență neloială și exploatarea poziției superioare de negociere a unei companii în raport cu o alta cu care se află într-o relație comercială. În aceste cazuri, în care companiile au mai puțin de 40% dintr-o piață, vom aplica o logică asemănătoare ca în cazul comportamentelor considerate abuzive de Legea concurenței: vom declanșa investigații, vom face inspecții, vom cere date și documente de la orice persoană fizică sau juridică ce ar putea deține informații relevante și așa mai departe", a explicat președintele Concurenței.

Microtranzacțiile din ecosistemul Apple s-au scumpit cu 40% în ultimul an CITEȘTE ȘI Microtranzacțiile din ecosistemul Apple s-au scumpit cu 40% în ultimul an

În aceste cazuri, compania neavând poziție dominantă, nu va primi sancțiunile semnificative prevăzute de Legea concurenței, ci unele mai mici, prevăzute de Legea concurenței neloiale.

În același timp, a fost actualizat și cuantumul amenzilor pe care le poate Consiliul aplica persoanelor fizice și juridice care au încălcat legea concurenței neloiale, ținând cont de rata inflației din ultimii șase ani (respectiv data ultimei modificări a actului normativ).

viewscnt
Afla mai multe despre
legea concurentei neloiale
abuz de pozitie dominanta
bogdan chiritoiu coniliul concurentei