Cerere record pentru obligațiunile cu impact social emise de UE în cadrul SURE, de care beneficiază și România

Cerere record pentru obligațiunile cu impact social emise de UE în cadrul SURE, de care beneficiază și România
scris 22 oct 2020

Comisia Europeană a atras 17 miliarde de euro din vânzarea primelor obligațiuni cu impact social în cadrul instrumentului SURE, menit să contribuie la protejarea locurilor de muncă din UE. Cererea pentru titlurile cu maturitatea de 10 și 20 de ani  a atins un nivel record, ofertele ajungând la 233 de miliarde de euro.

FOTO Oportunitate de investiție: OMV Petrom SA scoate la vânzare mai multe proprietăți de interes în București și în țară CITEȘTE ȘI FOTO Oportunitate de investiție: OMV Petrom SA scoate la vânzare mai multe proprietăți de interes în București și în țară
Urmărește-ne și pe Google News

Comisia și-a propus să atragă 17 miliarde de euro din această primă emisiune, însă cererea a fost de aproximativ 14 ori mai mare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit datelor Bloomberg, cererea pentru obligațiunile "sociale" ale UE reprezintă un record, depășind oferta totală în valoare de 120 de miliarde de euro pentru obligațiunile corporative emise de CVS Health Corporation în 2018 sau pe cea de 108 miliarde de euro pentru titlurile de stat italiene vândute în vară (cea mai mare cerere înregistrată vreodară pentru titluri de stat din zona euro).

Studiul EY ”Revenirea la muncă. Noile condiții”: 60% dintre angajatori consideră că afacerea lor se află într-o „mare dificultate” din cauza Covid-19 CITEȘTE ȘI Studiul EY ”Revenirea la muncă. Noile condiții”: 60% dintre angajatori consideră că afacerea lor se află într-o „mare dificultate” din cauza Covid-19

În total, Comisia Europeană va emite obligațiuni cu impact social în valoare de până la 100 de miliarde de euro în cadrul instrumentului SURE al UE, de care beneficiază și România.

În acest scop, Comisia a adoptat un Cadru privind obligațiunile cu impact social, care a făcut obiectul unei evaluări independente. Cadrul este menit să le ofere investitorilor în aceste obligațiuni certitudinea că fondurile mobilizate vor servi unui obiectiv cu adevărat social, potrivit unui comunicat al Executivului comunitar.

Consiliul UE a aprobat acordarea, în cadrul Instrumentului SURE, a unui sprijin financiar pentru 16 state membre, care să contribuie la protejarea locurilor de muncă și a persoanelor încadrate în muncă.

România va primi împrumuturi de 4,1 miliarde de euro prin instrumentul SURE.

“Nu numai că investim miliarde de euro pentru a salva locuri de muncă în Europa și pentru a reduce impactul social al pandemiei de COVID-19, ci facem acest lucru prin emiterea de obligațiuni cu impact social. Astfel, investitorii vor avea posibilitatea de a participa la eforturile noastre și fonduri în valoare de până la 100 de miliarde euro vor contribui la menținerea locurilor de muncă în statele noastre membre”, a declarat președinta CE, Ursula von der Leyen, la momentul anunțării programului.

Fondurile atrase vor fi transferate statelor membre beneficiare sub formă de împrumuturi, pentru a le ajuta să acopere costurile legate în mod direct de finanțarea sistemelor naționale de șomaj tehnic și a unor măsuri similare, puse în aplicare ca răspuns la pandemie.

În vederea asigurării faptului că fondurile vor fi utilizate în scopuri sociale, Cadrul privind obligațiunile cu impact social, întemeiat pe Regulamentul SURE, prevede că statele membre trebuie să prezinte rapoarte cu privire la modul în care au fost cheltuite fondurile împrumutate, arată Comisia.

În temeiul cadrului, statele membre trebuie, de asemenea, să prezinte, în rapoartele pe care le înaintează, impactul social al obligațiunilor emise în contextul Instrumentului SURE. Pe baza informațiilor din aceste rapoarte, Comisia Europeană va putea să le demonstreze investitorilor că obligațiunile emise în cadrul Instrumentului SURE au fost utilizate pentru a finanța programe cu impact social pozitiv.

viewscnt
Afla mai multe despre
sure
obligatiuni socaile
obligatiuni sure
obligatiuni ue
record obligatiuni
obligatiuni cu impact social
sure romanai
imprumuturi ue