Cantitatea de energie electrică tranzacționată pe OPCOM se va majora de anul viitor cu 1,75 TWh în urma eliminării componentei de 10% de preț reglementat

Cantitatea de energie electrică tranzacționată pe OPCOM se va majora de anul viitor cu 1,75 TWh în urma eliminării componentei de 10% de preț reglementat
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 27 nov 2017

Cantitatea de energie electrică tranzacționată pe bursa centralizată OPCOM se va majora cu 1,741 TWh, produși de Hidroelectrica și Nuclearelectrica, în urma eliminării de la 1 ianuarie 2018 a componentei reglementate de 10% a tarifului de electricitate perceput consumatorilor casnici.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Acesta este rezultatul intrării în vigoare a unui ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) care are drept scop abrogarea Ordinului președintelui ANRE 83/2013 privind aprobarea Metodologiei de stabilire a prețurilor pentru energia electrică vândută de producători pe bază de contracte reglementate și a cantităților de energie electrică din contractele reglementate încheiate de producători cu furnizorii de ultimă instanță, consecință a încheierii, la 31 decembrie 2017, a ultimei etape din Calendarul de eliminare a tarifelor reglementate.

Urmărește-ne și pe Google News

Însă nu numai oferta, ci și cererea de energie de pe piața centralizată OPCOM se va majora, cantitatea de energie eliberată pe piața liberă ajungând până în prezent direct la furnizorii de ultimă instanță la prețuri preferențiale stabilite de ANRE. Începând cu 1 ianuarie 2018, furnizorii vor fi obligați să achiziționeze respectiva cantitate de bursă, nemaibeneficiind de oferta și prețul preferențial stabili de ANRE.

Pentru acest an, ANRE a aprobat prețuri reglementate la energia electrică livrată și cantități de energie electrică vândute pe bază de contracte reglementate numai pentru doi producători, Nuclearelectrica și Hidroelectrica, cantitatea totală de energie electrică stabilită de către ANRE ca obligație de vânzare pe bază de contracte reglementate fiind de 1,741 TWh.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Potrivit notei de prezentare a proiectului de ordin ANRE, abrogarea vechiului ordin va conduce la disponibilizarea pentru ofertare/tranzacționare în piața concurențială a unor cantități însemnate de energie electrică produsă și livrată de producătorii care ar fi avut obligație de vânzare a unor cantități ferme pe bază de contracte reglementate. În plus, Nuclearelectrica și Hidroelectrica vor avea posibilitatea de a-și stabili strategia de ofertare pentru întreaga cantitate de energie electrică disponibilă, inclusiv pentru cei 1,741 TWh pentru care erau obligate să accepte prețul reglementat de ANRE.

ANALIZĂ Avantajele și dezavantajele optării pentru un regim concurențial de furnizare a electricității. Ce se întâmplă dacă un consumator rămâne în sistemul reglementat CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Avantajele și dezavantajele optării pentru un regim concurențial de furnizare a electricității. Ce se întâmplă dacă un consumator rămâne în sistemul reglementat

De la 1 ianuarie 2018, componenta de 10% de preț reglementat din totalul costului energiei electrice va dispărea din factură, indiferent dacă până atunci consumatorii casnici au optat sau nu pentru un regim concurențial de furnizare a curentului. În pofida a ceea ce sugerează termenul de liberalizare a pieței, în cazul consumatorilor care n-au optat pentru un regim concurențial, prețurile vor fi în continuare reglementate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Aceștia vor rămâne clienții acelorași furnizori de ultimă instanță ca și în prezent și vor fi facturați la un tarif CPC (de piață concurențială) care, în mod normal, nu poate depăși cu 8% media prețului de achiziție a energiei electrice de pe piețele la termen OPCOM în trimestrul anterior.

ANALIZĂ Consumatorii casnici care au optat pentru un regim concurențial au obținut un preț mai redus decât cel mediu reglementat. Cu cât le-a fost redusă factura CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Consumatorii casnici care au optat pentru un regim concurențial au obținut un preț mai redus decât cel mediu reglementat. Cu cât le-a fost redusă factura

În lunile (trimestrele, ANRE aprobând noile tarife trimestrial) în care, însă, furnizorii vor plăti prețuri considerabil mai mari pe piața spot (cum a fost situația din ultima iarnă), iar diferența dintre prețul mediu pe piața spot (PZU - piața pentru ziua următoare) și cel pe celelalte piețe la termen este mai mare de 10%, ANRE va putea aviza o majorare a tarifului CPC care să ilustreze noua situație a majorării prețului de achiziție a energiei electrice de către FUI.

viewscnt
Afla mai multe despre
opcom
bursa
energie
anre
tarif reglementat
liberalizare