Economia României crește puternic, însă deficitul bugetar și balanța comercială continuă să se deterioreze, iar reformele structurale sunt afectate negativ de mediul politic instabil, potrivit Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
Înainte să fie prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
România a avut una dintre cele mai mari creșteri economice din UE în 2016, de 4,8%, susținută de consumul intern, puternic stimulat de tăierile de taxe și majorările salariale introduse de guvern, arată BERD în raportul anual privind evoluția macroeconomică în țările în care este prezentă.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Avansul a continuat și în acest an, însă pentru ca ritmul să se mențină pe viitor, autoritățile trebuie să facă eforturi suplimentare pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, reducerea birocrației și intensificarea luptei anticorupție, alături de reluarea privatizărilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sunt necesare eforturi pentru înlăturarea obstacolelor cu care se confruntă mediul de afaceri, susține BERD, precum slaba eficiență la nivelul administrației, complexitatea procedurilor și corupția, fenomen ce afectează dezvoltarea intrastructurii.
“Trebuie luate acțiuni urgente pentru îmbunătățirea infrastructurii de transport, unul dintre cele mai slabe sectoare, deși vital pentru dezvoltarea țării”, potrivit raportului.
De asemenea, guvernul trebuie să ia măsuri în vederea reducerii birocrației, a incertitudinilor privind cadrul legislative și ineficienței sistemului judicial și să continue reformele pentru combaterea corupției. România a înregistrat progrese importante în ultimii ani, însă sunt necesare acțiuni suplimentare, arată banca europeană.
O altă prioritate care ar trebui abordată de guvern anul viitor este reluarea privatizărilor companiilor de stat. Proiectele privind privatizarea și lansarea de oferte publice inițiale în cazul Aeroportului București, Hidroelectrica și Oltchim au stagnat, viitorul acestora fiind în prezent incert, în contextul propusei înființări a Fondului Suveran pentru Dezvoltare și Investiții.
CITEȘTE ȘI Radu Ghețea, președinte CEC Bank: Mă îngrijorează creșterea dobânzilor. Ar trebui să revenim la sistemul cu dobândă de referință a băncii pentru creditele persoanelor fiziceRiscurile externe la adresa economiei românești sunt în creștere, iar poziția fiscală a României se deteriorează, avertizează BERD. Importurile în urcare și scăderea profiturilor repatriate și a remiterilor bănești ale românilor din diaspora au dus la adâncirea deficitului de cont curent la 2,3% din PIB în 2016, iar până la finele acestui an deficitul ar putea ajunge la 3% din PIB, potrivit băncii, care subliniază că deficitul nu mai este acoperit în întregime din investițiile străine directe, după cum arată și datele BNR.
În privința deficitului bugetar, BERD estimează că guvernul va rata țința pentru acest an, de maxim 3% din PIB. Astfel, proiecțiile băncii indică un deficit de 3,3% în 2017, în creștere de la 2,4% anul trecut, pe fondul politicilor fiscale laxe.
Depășirea pragului de 3% din PIB ar putea determina Comisia Europeană să declanșeze o nouă procedură de deficit excesiv împotriva României.
România primește o notă pozitivă la capitolul datorie guvernamentală, care, la 37,6% din PIB, este mică comparativ cu statele din regiune, potrivit BERD.