Banca Națională a României (BNR) a revizuit în creștere, de la 1,6% la 1,9%, prognoza privind inflația pentru finalul acestui an, de la 3,1% la 3,2% pentru finalul anului 2018, și a estimat un nivel de 3,5% pentru iunie 2019, a anunțat, marți, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferințe de presă.
În luna mai, BNR a revizuit în scădere, de la 1,7% la 1,6%, prognoza privind inflația pentru finalul acestui an, și de la 3,4% la 3,1% pentru finalul anului 2018. Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna iunie la 0,85%, cel mai înalt nivel din ultimii doi ani, potrivit statisticilor oficiale, scrie News.ro.
”Presiunile acumulate pe plan intern încep să transpară la nivelul prețurilor de producție, odată cu disiparea influenței dezinflaționiste a mediului extern. Avem costuri salariale care se duc în sus. Avem o majorare o prețurilor de producție”, a spus Isărescu.
CITEȘTE ȘI Guvernul scumpește benzina și motorinaMajorările de preț din sectorul energiei inversează traiectoria descendentă a dinamicii anuale a prețurilor administrate, potrivit guvernatorului.
”Se observă creșteri importante ale prețurilor din energie. Ultima lună din raport este iunie, nu a fost surprinsă creșterea din iulie”, a afirmat Isărescu.
Totodată, mișcarea cursului de schimb leu-euro a fost decorelată de evoluțiile din regiune, pe fondul tensiunilor politice și sociale din acest an, a avertizat guvernatorul.
”Vedem o majorare a excedentului de cerere în economie și un grad mai mare de tensiune pe piața muncii. Mai toți indicatorii, salariul brut, rata șomajului, confirmă apropierea de un grad maxim de tensionare pe piața muncii”, a declarat Isărescu.
În plus, viteza de creștere a consumului populației este similară perioadei precriză, încrederea consumatorilor fiind mare, a spus guvernatorul.
”Este clar că indicatorul privind consumul populației tractează economia. (...) Observăm și nivelul scăzut al ratelor dobânzii și diminuarea aversiunii la risc, care contribuie la creșterea rolului creditării în impulsionarea cererii”, a explicat Isărescu.
El a avertizat că, în cazul firmelor, creșterea creditării este mai mică de 2%, în contextul în care nivelul mediu al creșterii este de circa 4%.