Presiunile de pe piața energiei electrice vor continua și în trimestrul al treilea, Autoritatea de Reglementare din Domeniul Energiei (ANRE) fiind nevoită să suspende sesiunile de licitație de pe piața centralizată pentru serviciul universal (PCSU), care include clienții casnici și firmele mici, după ce nici în trimestrul al doilea nu a fost organizată nicio astfel de sesiune. Decizia nu este una arbitrară, ci decurge din constatarea ANRE de neîndeplinire a condițiilor necesare începerii și desfășurării sesiunilor de licitații (deficit de ofertă), conform Regulamentului PCSU.
Pentru a atenua presiunile, ANRE a decis suspendarea, și nu anularea, licitațiilor de pe PCUS, aceasta din urmă implicând obligativitatea ca furnizori de ultimă instanță (FUI - Electrica, Enel, CEZ și E.On) să achiziționeze deficitul de energie pentru clienții beneficiari ai serviciului universal exclusiv de pe piața pentru ziua următoare (PZU) și de pe piața de echilibrare, cele mai scumpe piețe de electricitate. Optând pentru suspendare, și nu pentru anulare, ANRE lasă “posibilitatea FUI de a-și optimiza prețul de achiziție a energiei electrice furnizate la tarife CPC în trim. III 2017 prin tranzacționarea cantităților respective pe toate piețele centralizate administrate de OPCOM, începând cu luna iunie 2017, în vederea reducerii presiunii asupra tarifelor plătite de clienții finali.”
De altfel, ANRE susține că nedesfășurarea de licitații în trimestrul al doilea nu a influențat decisiv prețul de pe piața spot (piața pentru ziua următoare (PZU). “Necesarul de energie al clienților beneficiari ai serviciului universal reprezintă aproximativ 12% din consumul mediu total de energie la nivelul țării în acest sezon, iar transferul achiziției din PCSU în celelalte piețe, chiar în condițiile achiziției preponderent din PZU, nu avea cum să determine o dublare sau chiar o triplare a prețului din această piață. Totodată, ANRE consideră că creșterea prețurilor de pe PZU în special, dar și pe celelalte piețe, reflectă o funcționare corectă a mecanismelor de piață concurențială care asigură o corelare corectă a cererii cu oferta, în condițiile meteorologice actuale, caracterizate de secetă severă și lipsa vântului. De altfel, creșterea prețurilor la energia electrică este evidentă pe toate piețele din Europa în general și în regiunea noastră în special, pe fondul creșterii consumului datorat temperaturilor extreme precum și diminuării aportului resurselor ieftine cum sunt energia hidro și eoliană”, spune ANRE.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Autoritatea mai susține că, în urma parcurgerii etapelor de pregătire a achiziției de către furnizorii de ultimă instanță (FUI) a energiei electrice necesare clienților beneficiari ai serviciului universal, a constatat că licitația de pe piața centralizată pentru serviciul universal (PCSU) aferentă trimestrului III 2017 nu poate avea loc. ANRE susține că, în aceste condiții, singurele variante posibile prevăzute de cadrul de reglementare erau fie anularea licitației, fie suspendarea acesteia.
“Anularea licitației ar fi determinat, conform prevederilor regulamentului PCSU, tranzacționarea energiei electrice necesare clienților beneficiari ai serviciului universal, exclusiv din PZU și piața de echilibrare. În această situație, având în vedere evoluția crescătoare a prețurilor pe PZU în trimestrul II 2017 precum și specificul climatologic al trimestrului III, s-a estimat că ar fi rezultat o creștere a prețului PZU, precum și cel mai mare impact de creștere a prețului de achiziție a energiei electrice destinate clienților beneficiari de serviciu universal”, susține ANRE.
CITEȘTE ȘI Cea mai scumpă electricitate din Europa a fost tranzacționată pe piața din RomâniaAstfel, Autoritatea a optat pentru suspendarea organizării sesiunilor de licitație pe PCSU pentru o perioadă determinată, permisă de regulament în cazul ȋn care constată disfuncționalități majore ale PCSU, pentru a căror clarificare/remediere este necesară o perioadă mai lungă de 45 de zile.
În următoarele două luni, ANRE va identifica motivele deficitului de energie înregistrat pe această piață și alternativele de îmbunătățire a cadrului de reglementare aferent PCSU.
CITEȘTE ȘI Canicula a majorat prețurile la electricitate la 150 de euro/MWh în regiune. România a fost nevoită să alimenteze cu energie toți vecinii săi: Ucraina, Ungaria, Bulgaria, Serbia“Referitor la reluarea sesiunilor de licitație, dorim să precizăm că pregătirea licitației PCSU pentru achiziția de către FUI a energiei necesare clienților beneficiari ai SU va demara în data de 11.08.2017, dar licitația va avea loc în cea de-a doua parte a lunii septembrie, urmând ca furnizarea energiei la noile tarife CPC aferente trim. IV 2017, să înceapă la 1.10.2017.”, susține ANRE.