Banca Centrală Europeană (BCE) deținea pe 10 iunie, la două zile de la demararea achizițiilor de obligațiuni corporative, titluri de acest fel în valoare de 348 de milioane de euro, peste estimările analiștilor, potrivit unui anunț făcut de instituție.
“Este un început foarte promițător. Este mult peste anticipările din piață. Draghi nu a vrut să dezamăgească”, spune Hyung-Ja de Zeeuw, analist la ABN Amro, citat de Bloomebrg.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Commerzbank și Morgan Stanley prognozează că achizițiile lunare de obligațiuni corporative ale instituției nu vor depăși 5 miliarde de euro. BCE va publica o listă cu deținerile de obligațiuni corporative pe 18 iulie și o va actualiza în fiecare zi de luni.
Totuși, dacă ritmul actual al achizițiilor se va menține, instituția ar putea cumpăra titluri de circa 7 miliarde de euro lunar.
În martie, alături de reducerea ratei dobânzii cheie, BCE a suplimentat achizițiile lunare de active din zona euro cu 20 miliarde de euro, la 80 miliarde de euro, concomitent cu includerea obligațiunilor denominate în euro emise de companii, încadrate în categoria recomandată pentru investiții (investment grade). Pachetul de măsuri are rolul de a stimula economiilor din zona euro și a aduce inflația pe traiectoria țintită de bancă, în condițiile în care prețurile de consum sunt afectate de ieftinirea petrolului și de încetinirea creșterii economiei mondiale.
Anterior, o serie de surse din interiorul BCE au declarat că instituția nu și-a fixat ținte pentru achizițiile de obligațiuni emise de companii și cel mai probabil va începe cu un volum mic pe care să îl crească în timp. Potrivit surselor BCE speră să cumpere în fiecare lună obligațiuni emise de companii în valoare de 5 până la 10 miliarde de euro, în speranța că astfel va reuși să stimuleze companiile să demareze noi emisiuni.
Primele achiziții au inclus titluri emise de Anheuser-Busch InBev, cel mai mare producător de bere la nivel mondial, Telefonica, cea mai mare companie de telecomunicații din Spania, asigurătorul italian Assicurazioni Generali, producătorul auto francez Renault și compania de utilități Engie.