Banca Mondială a revizuit în scădere estimările privind creșterea economică a Rusiei

Banca Mondială a revizuit în scădere estimările privind creșterea economică a Rusiei

Președintele Rusiei, Vladimir Putin

scris 6 apr 2016

Banca Mondială a revizuit în scădere estimările privind evoluția economiei Rusiei, atât pentru anul acesta, cât și pentru 2017, pe fondul prețurilor reduse ale petrolului, informează Reuters.

Astfel, economia Rusiei ar urma să scadă cu 1,9% în 2016, față de 0,7% cât era estimat în decembrie. Anul viitor, Rusia ar urma să înregistreze un avans economic de 1,1%, sub ritmul estimat anterior, de 1,3%.

Urmărește-ne și pe Google News

Estimările din decembrie ale Băncii Mondiale erau fundamentate pe un preț al petrolului de 49 de dolari pe baril în acest an, în timp ce prognozele recente iau în calcul un preț mai mic, de 37 de dolari pe baril.

Guvernul va majora salariile bugetarilor în mare parte cu dividende de la companiile de stat CITEȘTE ȘI Guvernul va majora salariile bugetarilor în mare parte cu dividende de la companiile de stat

Banca Mondială consideră că Rusia nu va respecta, anul acesta, ținta de deficit bugetar de 3% din PIB și că este puțin probabil să existe reforme structurale considerabile înainte de alegerile prezidențiale din 2018.

Totodată, Banca Mondială estimează că rata sărăciei va crește la nivelul din 2007, pe fondul evoluției slabe a economiei și al inflației care diminuează puterea de cumpărare a populației. Astfel, numărul persoanelor din Rusia încadrate în categoria celor care se confruntă cu sărăcia va depăși 20 de milioane de locuitori, adică aproape 15% din populația totală.

"Este evident că spațiul fiscal este foarte redus pentru a permite creșterea cheltuielilor sociale", a afirmat Birgit Hansl, economist al Băncii Mondiale pentru Rusia.

Anul trecut, economia rusească a înregistrat cel mai puternic declin de după 2009, influențată de prăbușirea prețului petrolului (unul dintre principalele produse de export ale Rusiei), dar și de sancțiunile internaționale.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
economie
banca mondiala
pib
petrol
crestere economica
deficit
sanctiuni
saracie