De la posibilitatea ca Marea Britanie să iasă din zona euro și impactul refugiaților care inundă regiunea și până la îngrijorările referitoare la perspectiva economică și tensiunile politice din Irlanda și Spania, riscurile pentru moneda unică europeană continuă să se acumuleze, comentează Bloomberg.
La acești factori se mai adaugă perspectiva ca dobânzile să se mențină la un nivel scăzut o lungă perioadă de timp și continuarea achizițiilor de active de către Banca Centrală Europeană (BCE), iar investitorii se întreabă cât de mult se va prelungi această situație, scrie News.ro
”Există riscuri de politică monetară, riscuri politice în interiorul UE, riscuri geopolitice din exterior, legate de migrație, toate acestea pe un fond de creștere economică scăzută. Am putea asista destul de ușor la dezvoltarea unei spirale negative”, a declarat Frances Hudson, analist la fondul Standard Life Investments, care administrează active de 356 de miliarde de dolari.
Euro a înregistrat în ultima lună cea mai slabă evoluție între monedele importante, după lira sterlină, iar în această săptămână a atins cel mai redus nivel din ultima lună în raport cu dolarul.
CITEȘTE ȘI Dan Isai, Salad Box: Dacă ești harnic, competent și integru poți să faci bani în orice domeniu, mai ales în RomâniaUn indice referitor la așteptările investitorilor pentru fluctuații ale cursului euro/dolar, în următoarele șase luni, a urcat în această săptămână la cel mai ridicat nivel după 2012, an în care președintele BCE Mario Draghi s-a angajat să facă orice va fi nevoie pentru protejarea euro.
Deprecierea euro ar putea stimula exporturile statelor din uniunea monetară, dar declinul din ultima perioadă reflectă perspectiva dificilă a regiunii.
O decizie a Marii Britanii de a ieși din zona euro ar afecta și mai mult relațiile comerciale ale regiunii și ar genera probleme politice fără precedent în UE.
În acest timp, eforturile de controlare a fluxului de refugiați din țări precum Siria, prin limitarea circulației libere în spațiul Schengen, pun la rândul lor în pericol tranferul bunurilor.
Peste 100.000 de oameni au traversat marea către Grecia, Italia și Spania în primele două luni ale acestui an, potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru refugiați, după cei peste 1 milion care au venit în Europa în 2015.
Liderii europeni se vor reuni pe 7 martie pentru a căuta o soluție, împreună cu Turcia.
Euro este tranzacționat vineri, la Londra, în jurul nivelului de 1,0944 dolari pe unitate, în scădere de la un maxim al anului de 1,1376 dolari pe unitate, atins pe 11 februarie.
Posibilul impact al suspendării Schengen asupra monedei unice îngrijorează elita politică a Europei.
Cancelarul german Angela Merkel a afirmat miercuri, la un miting din Rhineland-Palatinate, că puterea euro rezidă în libera circulație a bunurilor și serviciilor, precum și a oamenilor.