Stanciu, eMAG: Corupția frânează dezvoltarea antreprenoriatului în România. Eradicați-o și veți avea mai mult business

Stanciu, eMAG: Corupția frânează dezvoltarea antreprenoriatului în România. Eradicați-o și veți avea mai mult business
scris 3 mar 2016

Principala barieră în calea dezvoltării antreprenoriatului în România este corupția și obiectivul oricărei guvernări ar trebui să fie reducerea spre zero a acestui fenomen, a declarat joi omul de afaceri Iulian Stanciu, șeful eMAG și patronul NOD, cel mai mare distribuitor eletroIT.

“Când spun corupție nu mă refer la marea corupție, care există, este vizibilă, ci mă refer la corupția funcționarului de jos. Cunosc pe cineva care a intrat într-un business HORECA și s-a lovit de un mediu puternic nefiscalizat, în care toți furnizorii spuneau că numai așa poți să faci business, fără factură, fără fiscalizare”, a spus Stanciu, prezent la ediția a cincea a Romanian Business Leaders Summit.

Urmărește-ne și pe Google News

În opinia acestuia, o altă barieră în dezvoltarea antreprenoriatului este educația, nivelul scăzut de calitate al acesteia.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

“Calitatea viitorilor antreprenori depinde de educația pe care o primesc acum în școală. Natalitatea este mai mare în rural și mai mică în urban, dar educația este mai bună în urban față de rural. La oraș încă se mai face educație, părinții își împing copiii să învețe, dar în rural nu se întâmplă așa, sunt alte priorități acolo, nici profesori buni nu sunt. Ținând cont că o bună parte din viitorii antreprenori vor veni din mediul rural, educația ar trebui să fie o prioritate strategică pentru autorități”, a afirmat Stanciu.

Șeful eMAG spune că programa școlară trebuie adaptată la meseriile viitorului, în prezent angajatorii confruntându-se cu dificultăți majore în găsirea de personal calificat în anumite domenii.

“Spre exemplu, IT-ul trebuie învățat din școala primară astfel încât un elev, când termină clasa a VIII - a, să fie capabil să facă un site web și să programeze. Acum, astfel de lucruri se învață la facultate. Ar trebui ca în facultate să se învețe lucruri mai complexe, cum ar fi educația antreprenorială, să învețe despre legislație, despre taxe, despre execuția lucrurilor. În prezent se învață multă teorie în loc să se dezvolte abilitățile de a pune în practică o idee. Personal, cu toate că am urmat cursurile ASE-ului, am avut dificultăți să completez prima factură și am tăiat și chitanță după ce beneficiarul mi-a plătit cu filă CEC”, a spus patronul NOD.

Șeful eMag: Înscrierea mea la ASE a fost o greșeală. Sistemul de învățământ actual oprește creativitatea CITEȘTE ȘI Șeful eMag: Înscrierea mea la ASE a fost o greșeală. Sistemul de învățământ actual oprește creativitatea

În spijinul afirmațiilor sale, omul de afaceri spune că educația primită în familie l-a ajutat în afaceri, iar pasiunea pe care a manifestat-o în acest domeniu i-a asigurat premizele succesului.

“Eu am fost norocos pentru că am avut parte în familie de o educație prin care mi s-au cultivat valorile antreprenoriale, care m-au ajutat ulterior în afaceri. Am fost învățat să-mi asum riscuri și am fost învătat că eșecul face parte din viață si din procesul de învățare. De asemenea, am fost norocos să fac ce-mi place, am pus pasiune în ce am făcut, care m-a dus mai departe pe măsură ce rezultatele au apărut și mi-au dat încredere să continui”, a spus Stanciu.

El recomandă viitorilor antreprenori să aibă, atunci când încep un business, o viziune pe termen mediu și lung și să fie conectați la tendințele mediului economic.

“Dacă la început am facut afaceri pentru bani ca să-mi cumpăr o garsonieră și o mașină, ulterior am început să mă gândesc la o viziune pe termen lung, să gândesc în context regional si global”, a afirmat omul de afaceri.

viewscnt
Afla mai multe despre
stanciu
antrreprenoriat
coruptie
educatie