Analiști: Europa pare să se îndrepte către o recesiune, în timp ce cele mai mari economii ale sale, Germania și Franța, se luptă cu problemele politice și economice

Analiști: Europa pare să se îndrepte către o recesiune, în timp ce cele mai mari economii ale sale, Germania și Franța, se luptă cu problemele politice și economice
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 09:00

Europa pare să se îndrepte către o recesiune, în timp ce cele mai mari economii ale sale, Germania și Franța, se luptă cu problemele politice și economice la nivel intern, relatează CNBC.

Activitatea companiilor din industriile de producție și servicii din ambele țări – cea mai mare și, respectiv, a doua cea mai mare economie a Europei – a scăzut mult mai mult decât erau așteptările în septembrie, au arătat datele, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News
DECIZIE Guvernul a aprobat prima rectificare bugetară - deficit de 122,8 miliarde lei, 6,94% din PIB. Față de proiectul inițial, primesc mai mulți bani Agricultura și Dezvoltarea CITEȘTE ȘI DECIZIE Guvernul a aprobat prima rectificare bugetară - deficit de 122,8 miliarde lei, 6,94% din PIB. Față de proiectul inițial, primesc mai mulți bani Agricultura și Dezvoltarea
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: ARB, BCR, BRD, Garanti BBVA
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

În Germania, indicele compozit al managerilor de achiziții (PMI) HCOB, care măsoară activitatea de afaceri în ambele sectoare, a scăzut de la 48,4 în august la 47,2 în septembrie, un minim de șapte luni și sub așteptările de 48,2.

Între timp, în Franța, PMI-ul compozit a atins în septembrie un minim al ultimelor opt luni, de 47,4, în scădere de la 53,1 în august și sub așteptările de 50,6.

Un nivel de peste 50 indică o expansiune, în timp ce un nivel inferior acestui prag sugerează o contracție.

Pentru zona euro în ansamblu, S&P Global, care compilează datele, a declarat că activitatea de afaceri în zona monedei unice a scăzut în septembrie pentru prima dată în șapte luni, coborând la 48,9 în septembrie față de 51 cu o lună înainte.

Datele PMI – un indicator al activității economice din regiune urmărit îndeaproape – sunt cele mai recente cifre care indică o încetinire importantă a factorilor de creștere tradiționali ai Europei, atât Germania, cât și Franța abordând revoltele politice și incertitudinea economică la nivel intern.

”Scăderea mare a PMI compus din zona euro sugerează că economia încetinește puternic, că Germania este în recesiune, iar impulsul olimpic din Franța a fost mic”, a declarat Andrew Kenningham, economist-șef pentru Europa la Capital Economics, într-o analiză de luni.

”În vreme ce noul guvern minoritar al Franței intenționează acum să înăsprească în mod semnificativ politica fiscală, perspectivele de creștere în Franța par din ce în ce mai slabe”, a menționat Kenningham, în timp ce pentru Germania, el a spus că ”sondajele sugerează, de asemenea, că Germania intră mai adânc în recesiune”.

”Omul bolnav” al Europei

Declinul din Germania nu este nou, economia odată în plină expansiune a țării, orientată spre export, cochetând cu recesiunea de mai bine de un an.

Înaintea celor mai recente date PMI, economiștii se așteptau ca economia din Germania să crească doar cu 0,3% în 2024, potrivit Bundesbank; prognoza de primăvară a Comisiei Europene a fost și mai pesimistă, prezicând doar o creștere de 0,1% în acest an.

Japonia - Alertă de tsunami după un cutremur cu magnitudinea 5,9 CITEȘTE ȘI Japonia - Alertă de tsunami după un cutremur cu magnitudinea 5,9

Cele mai recente date PMI ale țării arată că ”o recesiune tehnică pare să se pregătească”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist șef la Hamburg Commercial Bank (HCOB), într-o analiză de luni.

El se așteaptă ca PIB-ul Germaniei pentru trimestrul curent să scadă cu 0,2% față de trimestrul anterior.

”În al doilea trimestru, PIB-ul a scăzut deja cu o rată de 0,1%.

Există încă o oarecare speranță că trimestrul al patrulea va fi mai bun, deoarece salariile mai mari combinate cu o inflație mai scăzută ar trebui să stimuleze nu numai venitul real, ci și consumul, susținând cererea internă”, a adăugat el.

Odinioară exemplul Europei pentru creștere, Germania este acum asemănată cu ”omul bolnav” al Europei de către economiști.

”Economia germană continuă să se lupte pentru impuls, alimentând îngrijorarea că factorii adverși sunt mai degrabă structurali decât ciclici”, a declarat economistul J.P. Morgan pentru zona euro, Greg Fuzesi, într-o notă de vineri intitulată ”Verificarea pacientului german”.

”Este cu siguranță ușor de enumerat multe provocări: creșterea și concurența chineză, prețurile mai mari la energie, tranziția ecologică, transformarea în sectorul auto, îmbătrânirea populației și întârzierea investițiilor în infrastructura publică”, a spus el, remarcând că există, de asemenea, o percepție privind incapacitatea guvernului de coaliție de a aborda aceste provocări, ”Ceea ce apasă încrederea”.

În Franța, după luni de incertitudine politică în urma unor alegeri anticipate neconcludente la începutul acestui an, abia s-a format un guvern sub noul prim-ministru Michel Barnier.

Veteranul conservator și fost negociator pentru Brexit a moștenit totuși ceva ca un potir otrăvit, țara confruntându-se cu provocări fiscale acute care necesită o atenție imediată.

Prima sarcină a lui Barnier este să supravegheze formarea unui proiect de buget pentru 2025 în timp record, deoarece acesta trebuie supus la vot în Adunarea Națională a Franței la începutul lunii octombrie.

VIDEO&FOTO Umbrărescu avansează puternic la Autostrada Buzău - Focșani CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Umbrărescu avansează puternic la Autostrada Buzău - Focșani

Guvernul trebuie, de asemenea, să prezinte Comisiei Europene un plan de reducere a deficitului în câteva săptămâni, dacă dorește să evite procedurile disciplinare, deoarece deficitul său bugetar, considerat ”excesiv” de către brațul executiv al UE, continuă să încalce regulile UE.

Franța a cerut săptămâna aceasta Comisiei să prelungească termenul limită de 20 septembrie pentru a prezenta propuneri de reducere a datoriilor.

Amenințarea permanentă reprezentată de opoziția de extremă dreapta Adunarea Națională, condusă de Jordan Bardella și Marine Le Pen, rămâne și ea și ar putea face guvernul lui Barnier vulnerabil la provocările atât din partea extremei drepte, cât și a celei de extremă stângă, prin intermediul alianței Noul Front Popular (NFP sau FP).

Ambele blocuri se simt marginalizate după ce au avut rezultate bune în alegerile în două tururi din iunie și iulie.

Analiștii, inclusiv David Roche, președintele Quantum Strategy, consideră că guvernul condus de Barnier este puțin probabil să dureze mai mult de un an, punând în spate reformele economice și bugetare atât de necesare.

”Acest lucru va duce la înrăutățirea deficitului fiscal și a datoriilor Franței. Franța va sfida UE cu privire la procedura de deficit excesiv. Paralizia ține de gât atât Franța, cât și Germania”, a spus Roche.

”RN și FP vor aștepta aniversarea unui an de la alegerile legislative – cea mai devreme dată la care pot avea loc legal noi alegeri legislative – înainte de a-l distruge pe Barnier”.

El a adăugat că nu se vor face reforme în acest timp.

De asemenea, extrema-dreapta reprezintă o amenințare în Germania, partidul Alternativa pentru Germania având rezultate bune la ultimele alegeri din landuri, deoarece imigrația, integrarea și o recesiune economică devin punctele centrale ale nemulțumirii publice.

Partidul Social Democrat (SPD), de centru-stânga, al cancelarului Olaf Scholz s-a menținut la putere în landul său natal, Brandenburg, la alegerile regionale din acest weekend, doar pentru a ține AfD la distanță.

VW oprește definitiv producția Polo în Europa, după 40 ani neîntrerupți, pentru a trece la mașini electrice. De unde va fi adus acum CITEȘTE ȘI VW oprește definitiv producția Polo în Europa, după 40 ani neîntrerupți, pentru a trece la mașini electrice. De unde va fi adus acum

O victori a AfD ar fi putut avea repercusiuni majore pentru conducerea Germaniei, având în vedere creșterea puternică a popularității extremei drepte în rândul unor părți ale electoratului german.

Partidul de extremă-dreapta a câștigat primele alegeri ale unui land în Turingia, la începutul lunii, și s-a clasat pe locul secund în Saxonia, într-un vot separat.

Ian Bremmer, fondatorul și președintele companiei de consultanță Eurasia Group, a comentat la începutul acestei luni că centrul face implozie în cele două mari economii ale Uniunii Europene”.

”În Franța, extrema stângă și extrema dreaptă au avut performanțe peste așteptări la alegerile parlamentare anticipate convocate de președintele Emmanuel Macron... dar acum sunt excluse din guvernul minoritar instabil condus de Michel Barnier, de centru-dreapta, ceea ce înseamnă că circumscripțiile lor sunt mai supărate, în timp ce liderii nu își asumă nicio responsabilitate pentru a guverna și a ieși din necazuri.

Aranjamentul îl menține pe Macron la putere deocamdată, dar face doar extremele mai puternice în viitoarele alegeri”, a menționat el în comentariile trimise prin e-mail.

Evoluții politice similare au loc în Germania, a spus Bremmer, cu victorii politice pentru AdD și problemele care au propulsat ascensiunea partidului - inclusiv sentimentul puternic anti-migranți, populismul economic și opoziția față de sprijinul pentru Ucraina.

”Tamponul politic rămâne o Uniune Europeană puternică, cu o continuitate a conducerii politice și, prin urmare, nu mai există eforturi în creștere de ieșire... dar politicile interne se îndreaptă împotriva instituției [și fac] parte dintr-o tendință mai largă de globalizare fragmentată ”, a spus Bremmer, adăugând că sunt ”multe de urmărit aici”.

viewscnt
Afla mai multe despre
recesiune
europa