Crescătorii de bovine și porcine estimează că pagubele cauzate de virusul pestei porcine africane ar fi de sute de milioane de euro

Crescătorii de bovine și porcine estimează că pagubele cauzate de virusul pestei porcine africane ar fi de sute de milioane de euro
scris 7 iul 2018

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOP) estimează că pagubele care se prefigurează ca urmare a evoluției în România a virusului pestei porcine africane (PPA) sunt de sute de milioane de euro, ajungând la miliarde de euro, însă subliniază că accestea însă pot fi acoperite din bugetul UE, transmite News.ro.

În aceste pagube sunt incluse: sacrificarea porcilor, despăgubirile suportate de stat pentru fiecare porc sacrificat și, în plus, se blochează exportul de animale vii (incluzând aici animalele sănătoase, chiar și materialul genetic și produsele finite), plus costurile cu eradicarea virusului.

Urmărește-ne și pe Google News

Asociația estimează că numărul focarelor se înmulțete rapid, depășind 300 în perioada următoare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Peste 44.500 de porci vor fi sacrificați după confirmarea virusului Pestei Porcine Africane într-o exploatație din Tulcea CITEȘTE ȘI Peste 44.500 de porci vor fi sacrificați după confirmarea virusului Pestei Porcine Africane într-o exploatație din Tulcea

”În zonele în care se constată prezența virusului PPA, orice fermă nu mai poate să livreze carne de porc pe o perioadă foarte lungă de timp. Dar nu numai acea fermă este închisă, ci pe o rază mai mare sunt închise toate fermele, animalele sunt sacrificate, iar pagubele sunt enorme. Nu există niciun vaccin, niciun tratament eficient, singura metodă de eradicare fiind depopularea completă a exploatațiilor infectate și interzicerea mișcărilor de animale și a produselor și subproduselor provenite de la acestea”, spun reprezentanții asociației.

Totodată, aplicarea unor măsuri de control eficiente este deosebit de costisitoare, necesitând resurse umane, materiale și financiare foarte mari.

”Pe lângă costul ridicat al eradicarii bolii,  pierderile economice prin stoparea comerțului cu animale vii, carne și produse din porc ne vor afecta pe o perioada de 30 de ani, conform experților ANSVSA”, adaugă oficialii ACEBOP.

Polonia, în fața crizei PPA, a interzis creșterea suinelor, dar a subvenționat în locul lor achizițiile de bovine și ovine.

”Dacă se urmează modelele adoptate de țări precum Polonia, Germania sau Spania avem șanse să supraviețuim - nu să venim cu invenții noi care să fie respinse, nu inventează România roata. Aceste programe sunt foarte costisitoare astăzi și România nu și le poate permite, dacă situația se agravează. Considerăm că deja situația de astăzi este destul de gravă deoarece focarele se extind rapid”, arată asociația, într-un comunicat.

Ultimul raport al Oficiului International de Epizootii (OIE) arăta la data de 4 iulie un număr de 237 de focare de pestă porcină africană, identificate pe teritoriul României numărul acestora continuă să crească, un motiv real de panică în rândul fermierilor români.

”În piața cărnii activează în jur de 9.500 de firme, cele mai multe în sectorul creșterii animalelor (5.777 date la nivelul anului 2016). Producătorii de carne înregistrează cea mai mare parte din cifra de afaceri a sectorului agro-alimentar, iar creșterea animalelor a generat la nivelul anului 2016 un business de circa 11,4 miliarde de lei, conform analiștilor”, arată asociația.

BNR: Rata anuală a inflației se va plafona în următoarele luni și va scădea la finalul anului spre intervalul țintă CITEȘTE ȘI BNR: Rata anuală a inflației se va plafona în următoarele luni și va scădea la finalul anului spre intervalul țintă

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOP) este membră a Uniunii Europene a Comerțului cu Animale și Carne (UECBV), membră a Federației Naționale PRO-AGRO și membră a CES - Comisia de siguranță a consumatorului și concurență loială.

”În numele fermierilor români,  ACEBOP solicită ca în adoptarea noii legislații de modificare a Hotărârii de Guvern nr.1214/2009 privind despăgubirile ce se cuvin propietarilor de pe întreg lanțul de producție suin, să se țină cont în primul rând de pierderile uriașe pe care le suportă fermierii și falimentul celor care au credite. Este imperios necesar să se apeleze la legislația europeană în domeniu, care prevede anumite derogări, tocmai pentru a nu provoca pagube fără precedent la buget, falimentarea sectorului de creștere a porcinelor și crearea de piedici artificiale în cadrul comerțului intracomunitar și cu țările terțe”, precizează ACEBOP.

Membrii ACEBOP spun că rămân trei  elemente importante de acțiune: eradicarea bolii, cu redobândirea statusului României de țară indemnă, cu toate drepturile comerciale din sectorul porcului; despăgubirea reală a fermierilor pentru pagubele create de boală, în relație strânsă cu evitarea barierelor nejustificate în calea comerțului; reconsiderarea derogărilor comunitare pe nivele de risc, astfel încât, cu anumite acțiuni de micșorare a riscului de difuzare a bolii, societățile afectate să iși poată vinde o parte din rodul muncii lor (pe baza derogărilor legale și aplicate de toate statele membre afectate, cuprinse în Decizia UE nr. 709/2014) și să nu încarce artificial bugetul României.

De obicei, societățile de asigurări acoperă perioadele de “întrerupere a afacerii” în zootehnie, în anumite cazuri – listă din care lipsesc bolile acoperite de la bugetul ANSVSA, respectiv bolile din lista Oficiului Internațional de Epizootii (OIE). În aceste cazuri, care includ și pesta porcină africană, toate pierderile sectorului de porc ar trebui acoperite prin bugetul ANSVSA și din fondul de urgență al Comisiei Europene.

Legislația comunitară  în domeniu prevede anumite derogări, tocmai pentru a nu provoca pagube fără precedent la buget, falimentarea sectorului de porc și crearea de piedici artificiale în cadrul comerțului intracomunitar și cu țările terțe.

viewscnt
Afla mai multe despre
porcine
bovine
virus
pierderi