Comisia Europeană: ArcelorMittal trebuie să găsească un cumpărător care să mențină activitatea și locurile de muncă la combinatul din Galați. Bani pentru investiții la dispoziția noului proprietar

Comisia Europeană: ArcelorMittal trebuie să găsească un cumpărător care să mențină activitatea și locurile de muncă la combinatul din Galați. Bani pentru investiții la dispoziția noului proprietar
scris 6 iul 2018

Comisarul european pentru Competiție. Margrethe Vestager. spune că autoritățile de la Bruxelles au obținut de la ArcelorMittal angajamente că nu va închide activele de producție. Grupul ar urma să găsească și pentru combinatul de la Galați un cumpărător care să mențină activitatea și locurile de muncă, urmând să beneficieze pentru aceasta inclusiv de bani de investiții din partea vânzătorului.

Veste bună pentru orașul Galați și pentru lucrătorii de la combinatul siderurgic. La Bruxelles există preocupare pentru menținerea producției și păstrarea locurilor de muncă, iar Comisia Europeană chiar ar fi obținut angajamente în acest sens de la grupul ArcelorMittal, care ar urma să inițieze vânzări în vederea preluării companiei italiene Ilva.

Urmărește-ne și pe Google News

Comisarul european pentru Competiție, Margrethe Vestager, a afirmat, răspunzând la o interpelare din 17 mai a europarlamentarului român Siegfried Mureșan, că ArcelorMittal ar urma să nu închidă activele de producție și chiar să ofere stimulente cumpărătorului pentru ca acesta să susțină pe mai departe actrivitatea.

Ministerul Comunicațiilor vrea ca 500 milioane de lei din excedentul ANCOM să fie alocat pentru finanțarea de proiecte de dezvoltare a comunicațiilor în România CITEȘTE ȘI Ministerul Comunicațiilor vrea ca 500 milioane de lei din excedentul ANCOM să fie alocat pentru finanțarea de proiecte de dezvoltare a comunicațiilor în România

Conform angajamentelor către autoritățile de la Bruxelles, ArcelorMittal ar urma să vândă activele către un cumpărător care să dispună de expertiza necesară pentru operarea combinatului siderurgic din Galați.

„Comisia este în măsură să se asigure că acest cumpărător îndeplinește o serie de criterii predefinite, menite să garanteze că dispune de stimulente adecvate pentru a continua funcționarea combinatului”, spune răspunsul comisarului european remis la interpelare. „Cumpărătorul va trebui să demonstreze Comisiei că dispune de capacitate și stimulente pentru a exploata combinatul pe termen lung. Cu alte cuvinte, vânzarea combinatului către un cumpărător care ar avea în vedere închiderea sa nu ar fi o soluție acceptabilă.”

Ca parte a angajamentului, ArcelorMittal a convenit, de asemenea, să rezerve pentru cumpărător resurse financiare substanțiale, care nu pot fi utilizate decât pentru finanțarea noilor investiții în combinatul de la Galați. ArcelorMittal s-a angajat să plaseze suma în contul de garanție, în beneficiul noului cumpărător. Cumpărătorul va alege ce investiții va face. Cu toate acestea, noul cumpărător va putea accesa această sumă numai pentru investiții privind extinderea producției de la Galați.

“Deciziile de investiții specifice vor fi luate în cele din urmă de către noul cumpărător, însă ArcelorMittal este obligat din punct de vedere juridic să pună la dispoziție această sumă. Pe baza testului său de piață privind angajamentele propuse, Comisia consideră că această sumă va oferi un stimulent suficient pentru ca viitorul cumpărător să investească în combinat”, mai spune Vestager.

SIF Oltenia își vinde întreaga participație deținută la BCR pentru 140 milioane de euro cash, cu 28% mai mult decât au obținut celelalte SIF-uri de la Erste CITEȘTE ȘI SIF Oltenia își vinde întreaga participație deținută la BCR pentru 140 milioane de euro cash, cu 28% mai mult decât au obținut celelalte SIF-uri de la Erste

Cum a anunțat Profit.ro, tranzacția între ArcelorMittal și Ilva a fost amânată cu cel puțin 2 luni, la sfârșitul săptămânii trecute de către guvernul de la Roma. Amânarea este generată de rezolvarea unor probleme de mediu, în condițiile în care principala activitate a Ilva este în orașul Taranto, care se confruntă cu probleme grave de mediu, dar și pentru ca ArcelorMittal să încerce să ajungă la un acord cu sindicatele. Aceasta deoarece ArcelorMittal intenționează să păstreze doar 10.000 din cei 14.000 de angajați ai Ilva și să reducă numărul total de personal la 8.500 persoane până în 2023, în timp ce sindicatul solicită o garanție pentru toți lucrătorii.

În acest timp, cel mai mare producător de oțel din India, JSW Steel, se pregătește să depună o ofertă pentru a prelua de la ArcelorMittal combinatul siderurgic din Galați, urmând astfel să intre în concurență cu companiile Metinvest și Marcegaglia, de asemenea interesate de această achiziție.

ArcelorMittal estima că vânzarea combinatului siderurgic Galați, alături de celelalte active europene de care depinde preluarea producătorului italian de oțel galvanizat Ilva, va fi perfectată până la finalul acestei luni.

ArcelorMittal a primit, luna trecută, aprobarea Comisiei Europene pentru preluarea Ilva, cu condiția ca grupul controlat de magnatul indian Lakshmi Mittal să renuțe la o parte din activele europene, inclusiv combinatul de la Galați.

“Aprobarea Comisiei reprezintă o bornă importantă în tranzacția pentru cumpărarea Ilva și un pas major în vederea finalizării acordului, estimată pentru finele lunii iunie 2018”, potrivit companiei.

DOCUMENT Guvernul modifică din nou Legea parteneriatului public-privat și promite că astfel elimină problemele semnalate de mediul de afaceri CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul modifică din nou Legea parteneriatului public-privat și promite că astfel elimină problemele semnalate de mediul de afaceri

În afara combinatului de la Galați, ArcelorMittal trebuie să vândă ArcelorMittal Piombino, singura sa unitate de producție a oțelului galvanizat din Italia, ArcelorMittal Skopje (Macedonia), ArcelorMittal Ostrava (Cehia), ArcelorMittal Dudelange (Luxemburg), precum și liniile de zincare nr. 4 și 5 de la Flemalle și decaparea, linile de laminare la rece și ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate din Liege, Belgia.

Analiștii băncii de investiții Jefferies estimează că valoarea combinată a activelor de vânzare este de 752-940 milioane de dolari, iar cel mai mare dintre aceste active este combinatul din Galați.

Grupul a angajat banca de investiții Bank of America Merrill Lynch să gestioneze vânzarea activelor.

ArcelorMittal Galați este cel mai mare combinat siderurgic din România. Fostul combinat Sidex Galați a fost privatizat în noiembrie 2001, fiind cumpărat de către compania anglo-indiană LNM Holdings NV, devenită ulterior ArcelorMittal, într-o tranzacție de 70 milioane dolari, cu angajamente de investiții de 350 milioane dolari.

Un posibil cumpărător al combinatului din Galați este grupul italian Marcegaglia, unul dintre cei mai mari producători de țeavă din Europa, care la începutul acestui an, cum a anunțat atunci Profit.ro, și-a vândut o parte din afacerea din România concurenților polonezi, cu peste 5 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
arcelormittal galati
vanzare
ilva
comisia europeana