Ponderea despăgubirilor plătite în totalul încasărilor din asigurări de locuință a rămas constantă în 2015, însă nivelul primelor cedate în reasigurare a scăzut semnificativ, ceea ce arată că profitabilitatea firmelor de asigurare a crescut și ar permite și o reducere a primelor. Evoluția din 2015 se datorează unei modificări legislative.
Companiile din România au cedat, anul trecut, către reasigurători, doar 23% din primele brute subscrise pe segmentul asigurărilor facultative de locuință, cu peste 6 puncte procentuale mai puțin decât în 2014, arată datele obținute de Profit.ro de la Autoritatea de Supraveghere Financiară ( ASF). În cifre absolute, asigurătorii au subcris prime de aproximativ 317 milioane de lei și au cedat doar 74 de milioane de lei. Prin comparație, în 2014, la prime de 348 de milioane de lei firmele din România au plătit către reasigurători peste 101 milioane de lei.
Reducerea de costuri se datorează mai ales unei modificări legislative de la jumătatea anului trecut, contestată la acea vreme de unele firme de asigurare cu prezență importantă pe piața asigurărilor de incendiu și calamitate. Legea asigurării obligatorii a locuinței a fost schimbată în așa fel încât polița emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) a devenit o franșiză obligatorie pentru orice persoană care dorește să își asigure facultativ locuința.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Nimeni nu își poate cumpăra o poliță facultativă dacă nu o deține și pe cea obligatorie. Ca efect, riscurile de cutremur și inundație au fost preluate, în limita a 20.000 de euro, de către PAID, iar firmele de asigurare nu mai trebuie să se reasigure pentru acest interval. Palierul 0-20.000 de euro pentru riscul de cutremur este cel mai costisitor din perspectiva reasigurării, fiind și cel mai riscant.
PAID emite polițe obligatorii de locuință care acoperă riscurile de cutremur și inundații în limita a 20.000 de euro contra unei prime anuale de 20 de euro. PAID a cedat în reasigurare în jur de 60% din primele brute subscrise în 2015, procent aproape similar celui din 2014. În cazul unui eveniment major, reținerea proprie a PAID, adică suma pe care o va achita din fondurile propriii este de doar 3 milioane de euro, în timp ce reasigurătorii își asumă o diferență de până la 600 de milioane de euro.
Cum funcționează reasigurarea și de ce este esențială pentru polițele de calamitate?
Asigurările de incendiu și calamitate au o frecvență a daunei foarte redusă. Din 100 de locuințe asigurate, în cazul a mai puțin de 3 se produc daune într-un an. Acest tip de asigurare presupune, în mod normal, și costuri mici cu plata daunelor, firmele plătind, în 2015, doar aproximativ 21 de lei la fiecare 100 de lei încasați.
Riscul major în ceea ce privește polițele de calamitate stă însă în efectele dezastruoase pe care un cutremur semnificativ îl poate avea. Cataclismul din 1977, de exemplu, a generat daune de peste 2 miliarde de dolari, sumă echivalentă cu toate subscrierile pe care firmele de asigurare le realizează în România, într-un an.
Singurul test de stress realizat până acum de ASF a arătat că nicio firmă de asigurare din România nu ar face față unui astfel de eveniment major. De aceea reasigurarea este esențială. Firmele din România cedează o parte din primele încasate către companii de reasigurare. Practic, se asigură la rândul lor.
Companiile membre ale grupurilor mari, cum sunt Omniasig și Asirom (parte a Vienna Insurance Group), Allianz Țiriac (parte din Allianz) sau Uniqa (parte din grupul cu același nume) se reasigură mai ales în cadrul grupurilor, iar celelalte firme apelează în principal la alți reasigurători cum ar fi Munich Re, Swiss Re, Hannover Re.
În cazul unui eveniment major, reasigurătorul își asumă o parte din daună, stabilită prin contract. Cu cât partea din daună asumată este mai mare, cu atât și partea din prime cedată este mai mare. ASF obligă firmele de asigurare să apeleze cu precădere la reasigurători cu rating AA sau AAA. Reasigurarea este cel mai important cost în cadrul procesului de subscriere a asigurărilor de calamitate.
Premieră: mai multe asigurări obligatorii decât facultative. Firmele rămân fidele RCA și ignoră asigurările de locuință
Anul 2015 a marcat o premieră pentru piața din România. Pentru prima dată de la înființarea PAID, Pool-ul a emis mai multe polițe decât firmele private. Datele ASF consultate de Profit.ro arată că la finele anului erau în vigoare aproape 1,6 milioane de contracte pentru asigurări obligatorii și doar puțin peste 1,5 milioane de contracte pentru cele facultative.
Dacă numărul polițelor obligatorii a crescut cu 100.000 față de 2014, cel al asigurărilor facultative de locuință a scăzut cu aproape 500.000. Polița obligatorie acoperă strict riscurile de inundații și cutremur și doar în limita unei daune de 20.000 de euro (sumă insuficientă în cazul unor daune pentru locuințele din orașele mari), în timp ce polițele facultative pot include riscuri multiple cum sunt cele de incendiu, furt din locuințe sau chiar distrugere din cauza instalațiilor electrice sau sanitare, iar suma asigurată merge, în general, până la valoarea de piață a locuinței.
Totuși, apetitul pentru acest tip de polițe, de altfel profitabile pe termen scurt cel puțin și pentru asigurători, a scăzut în 2015, după cum a mai arătat Profit.ro. Ponderea lor în totalul subscrierilor firmelor de asigurare a scăzut, în timp ce ponderea RCA, care aduce teoretic pierderi, a crescut substanțial. Cei mai importanți jucători prezenți pe piața asigurărilor facultative de locuință sunt Omniasig, Allianz Țiriac, Groupama și Generali.