Falimentul Astra Asigurări se complică. La Tribunalul București curg contestații din toate părțile

Falimentul Astra Asigurări se complică. La  Tribunalul București curg contestații din toate părțile
scris 12 apr 2016

Mai mulți creditori ai Astra Asigurări, printre care instituții și regii importante ale statului și persoane fizice vătămate în accidente rutiere, au contestat tabelul preliminar al creditorilor publicat în urmă cu o săptămână de lichidatorul KPMG Restructuring. Contestații pe alte teme au formulat și Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) sau firma care deține ziarul România Liberă.

Cele două instituții care administrează alături de KPMG falimentul Astra contestă mai multe decizii asumate de lichidator. În principal, așa cum a mai arătat Profit.ro, este vorba despre decizia KPMG de a păstra intact portofoliul de asigurări al Astra. În opinia ASF și FGA, varianta denunțării polițelor ar fi fost mai potrivită în condițiile în care polițele valide continuă să genereze dosare de daună, iar șansele ca un alt asigurător să preia activele dar și obligațiile Astra scad de la o lună la alta.

Urmărește-ne și pe Google News

ASF mai contestă și valoarea cheltuielilor invocate de KPMG Restructuring. Instanța a fixat termen pentru judecata celor două contestații pe data de 23 mai 2016, când starea de faliment ar putea fi deja confirmată definitiv de către Curtea de Apel București.

O contestație a formulat și grupul Medien Holding, firma prin care familia Adamescu controlează ziarul România Liberă. Obiectul petiției este un contract din luna august 2015 prin care societatea Astra Asigurări accepta să îi fie returnat în rate semestriale, pe o perioadă de 10 ani, un împrumut în valoare de 109 milioane de lei. KPMG a denunțat înțelegerea iar Medien Holding contestă acum decizia KPMG.

Din informațiile Profit.ro, lichidatorul, parte din grupul care a fost și administrator special al companiei, dorește recuperarea într-o singură tranșă a datoriei Medien Holding către Astra Asigurări. Acest împrumut a fost unul dintre motivele invocate de ASF pentru punerea Astra sub administrare specială, în 2014, dar și pentru ridicarea licenței firmei de asigurare, în 2015.

Cel puțin 13 contestații la tabelul creditorilor. RATB, CNADNR, Fiscul și Omniasig, printre petenți

De la data publicării tabelului provizoriu al crențelor în Buletinul Procedurilor de Insolvență (BPI) creditorii Astra au avut la dispoziție 7 zile pentru a formula contestații. Aceasta înseamnă că termenul a expirat astăzi, 12 aprilie. Până la această dată, pe portalul instanțelor de judecată existau înregistrate 13 contestații privind tabelul realizat de KPMG Restructuring. Numărul acestora ar putea fi însă mai mare, ele urmând să fie făcute publice în următoarea perioadă.

Profit.ro a realizat în premieră topul celor mai importanți creditori potențiali ai Astra Asigurări, arătând că primul loc este deținut, surprinzător, de o bancă din România. Tabelul include peste 1.300 de creditori din cei 3.600 despre care KPMG spune că i-a notificat. 

Șeful Fiscului: Am cerut oficial CRJI baza de date privind Panama Papers și investigăm toate sursele de pe internet CITEȘTE ȘI Șeful Fiscului: Am cerut oficial CRJI baza de date privind Panama Papers și investigăm toate sursele de pe internet

Din cei 13 petenți nemuțumiți de tabelul creditorilor opt sunt persoane fizice care fie au fost angajate ale Astra Asigurări, fie au suferit daune materiale sau vătămări corporale în accidente rutiere provocate de șoferi cu RCA la Astra Asigurări.

Cel mai important contestatar, în funcție de dimensiunea creanței invocate, este Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale. Datoria Astra către CNADNR s-a născut din mai mute polițe de asigurare de bună garanție vândute de asigurător către societatea Romstrade, deținută de Nelu Iordache și aflată în prezent în stare de insolvență.

Profit.ro a arătat că procesul dintre Astra și CNADNR în ceea ce privește creanța în valoare de circa 21 de milioane de euro a fost întors de Înalta Curte de Casație și Justiție la Curtea de Apel București. CNADNR câștigase procesul în fazele procesuale anterioare. La rândul său, compania Romstrade se judecă cu CNADNR într-un dosar în care se se invocă o daună de 40 de milioane de lei. În total, CNADNR s-a înscris cu 176 de milioane de lei, însă KPMG i-a acceptat doar 135 de milioane de lei și aceștia sub diverse condiții, motiv pentru care compania publică a contestat tabelul.

Al doilea mare creditor nemulțmit este Omniasig. Societatea de asigurare a invocat o creanță de 22,5 milioane de lei însă i-au fost acceptați doar 20 de milioane de lei. Datoria provine din așa numitele regrese. Din postura de fost mare asigurător pe piața RCA, Astra datorează sume importante mai multor firme de asigurare prezente mai ales pe segmentul CASCO, după cum a mai arătat Profit.ro.

Concret, pentru că Astra înregistra întârzieri substanțiale la plată, șoferii păgubiți de asigurații companiei falimentare preferau să își repare mașina în baza propriei asigurări CASCO. Urma ca Astra să achite valoarea daunelor către asigurătorul șoferului păgubit. Întrucât Astra a intrat în faliment nu a mai putut face plățile. Omniasig a acumulat cea mai mare creanță față de Astra, însă pe lista creditorilor sunt și Allianz Țiriac, Groupma, Asirom sau Uniqa.

A mai contestat tabelul și Regia Autonomă de Transport București (RATB), al cărei parc de autobuze, tramvaie și troleibuze a fost asigurat în mai multe rânduri de Astra. Suma înscrisă în tabel este însă una mică, de ordinul zecilor de mii de euro. Șantierul Naval Constanța invocă și el o creanță de 7,6 milioane de lei pe care KPMG a respins-o integral arătând că dauna a survenit unei erori grave a asiguratului.

Printre cei care contestă tabelul sunt mai multe persoane fizice. Stancu Silvian, un creditor de asigurări, are cea mai mare valoare înscrisă în tabel, adică 6,3 milioane de lei, iar KPMG a respins cererea. La fel s-a întâmplat cu Boteanu George, care a cerut 443.000 de lei, Țurlea Andreea (56.107 lei) sau Dincă Mihai (70.000 de lei). Toți aceștia au suferit daune materiale și/sau vătămări corporale în urma unor accidente provocate de șoferi cu RCA la Astra. Pe lista contestatatarilor este și un fost salariat al Astra, Ene George, care a invocat o creanță de 93.077 de lei, care i-a fost respinsă.

În august anul trecut, după un an și jumătate de administrare specială, ASF a decis să ceară falimentul Astra. În prezent, Astra se află în lichidare, starea sa de faliment fiind confirmată de Tribunalul București. Decizia a fost atacată cu apel și urmează ca o instanță de la Curtea de Apel București să pronunțe o decizie definitivă. Următorul termen este fixat pentru 28 aprilie.

După confirmarea definitivă a stării de faliment, Fondul de Garantare a Asiguraților va putea începe plata despăgubirilor către clienții Astra și către terții păgubiți de aceștia. Valoarea maximă a despăgubirilor estimate de FGA ar fi de aproximativ 700 de milioane de lei.

În momentul în care i s-a cerut falimentul, Astra mai avea în portofoliu 2,5 milioane de polițe de asigurare și 1,8 milioane de clienți.

viewscnt
Afla mai multe despre
astra
faliment astra
asf
fga
kpmg
tribunalul bucuresti
rca
casco