Anul 2016 va aduce noi investitori imobiliari, condițiile de finanțare rămân însă puțin atractive

Anul 2016 va aduce noi investitori imobiliari, condițiile de finanțare rămân însă puțin atractive

Sursa foto: Profit.ro / Laszlo Raduly

scris 1 feb 2016

Anul 2016 va aduce nume noi de investitori pe toate segmentele pieței imobiliare, urmând însă să fie atrași în principal investitori care dispun de fonduri proprii sau au capacitate de finanțare la nivel regional. Aceasta deoarece, deși îmbunătățite, condițiile de finanțare sunt încă mai puțin atractive comparativ cu alte piețe, estimează JLL, firmă specializată în management al investițiilor imobiliare.

Prognoza este avansată după ce, anul trecut, cinci investitori au realizat circa 80% din volumul total al tranzacțiilor înregistrat în România. Astfel, CTP, GLL, P3, NEPI și Globalworth au cumpărat proprietăți în România în valoare de peste 500 de milioane de euro, din totalul de 650 de milioane de euro consemnat la nivelul întregii piețe în 2015.

Urmărește-ne și pe Google News

"Companiile CTP, GLL și P3 au realizat cele mai mari volume de investiții anul trecut, în condițiile în care, în 2013 și 2014, NEPI și Globalworth au fost cei mai activi. Diversificarea investitorilor prezenți pe piața locală va continua și în acest an, astfel că vom vedea cumpărători noi pe toate segmentele de piață. JLL negociază o serie de tranzacții care ar putea să fie încheiate în lunile următoare și care au șanse mari să atragă nume noi de investitori", a declarat Silviana Badea, Head of Capital Markets, Associate Director, JLL Romania.

Cel mai activ cumpărător în 2015 a fost compania CTP, fondată în Olanda, prin achiziția a 6 proprietăți industriale în România, tranzacții totalizând peste 130 milioane de euro.

Pe piața de birouri, după o absență de 6 ani a fondurilor germane instituționale, GLL a cumpărat Floreasca Park și Victoria Center, pentru un total de aproape 130 milioane de euro.

Anul trecut, achizițiile de proprietăți din București au reprezentat 80% din volumul investițiilor înregistrat în România.

Fiscul: Case obscure de avocatură găzduiesc la propriul sediu mii de firme fantomă CITEȘTE ȘI Fiscul: Case obscure de avocatură găzduiesc la propriul sediu mii de firme fantomă

Volumele tranzacționate au fost dominate de achizițiile de spații industriale (41%), un maxim istoric pentru această piață, urmate de birouri (38%).

Cele mai mari tranzacții realizate în 2015 pe piața industrială a fost preluarea de către P3 a parcului industrial Europolis Park de la CA Immo și achiziția Bucharest West de către CTP de la Portland Trust.

Pe piața de birouri, cele mai notabile tranzacții, au fost preluarea de la Portland Trust a Floreasca Park de către fondul german de investiții GLL și achiziția de către Globalworth a  Green Court Building B de la Skanska.

Singura tranzacție mare pe piața de retail a fost realizată de NEPI, prin preluarea Iris Titan de la compania scoțiană Aberdeen.

În ceea ce privește randamentele investiționale, pe piața de birouri și retail s-au situat la 7,5%, în timp ce pe segmentul industrial  acestea sunt de 9,00%.

"Randamentele  s-au comprimat cu 25-75 puncte de bază (0,25-0,75 puncte procentuale) în 2015, dar pentru prima parte a anului 2016 nu ne așteptăm ca scăderea să continue în același ritm în contextul în care, deși condițiile de finanțare s-au îmbunătățit în România față de anii trecuți, dobânzile sunt cu 2 puncte procentuale peste cele din Cehia sau Polonia. Din această cauză investitorii care se uită la piața locală sunt cu precădere cei care dispun de bani propii sau cei care au capacitate să se finanțeze la nivel regional", a declarat Andrei Vacaru, Capital Markets, JLL Romania.

Previziunile privind tranzacțiile imobiliare sunt pozitive pentru anul 2016 având în vedere atât proiecțiile de creștere economică, cât și disponibilitatea pe piață a produselor de calitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
imobiliare
investitori
prognoza