Cu ajutorul inteligenței artificiale, oamenii de știință au creat o aplicație care poate recunoaște în poze afecțiunile ochiului chiar înainte ca aceasta să fie vizibilă medicilor.
ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI
Cercetătorii numesc aplicația CRADLE (Computer Assisted Detector of Leukoria). Aceasta poate depista reflexii a ceea ce specialiștii numesc “ochi alb” în fotografii.
Ochiul alb poate indica afecțiuni grave, precum cataracta, retinoblastomul și altele.
În testele realizate, aplicația s-a dovedit eficientă pe toate dispozitivele instalate, indiferent de calitatea camerei foto. A fost chiar mai eficientă în depistarea afecțiunilor decât cadrele medicale.
CITEȘTE ȘI AI-ul face diagnosticări la fel de bine ca mediciiSistemul de învățare mecanică din spatele aplicației a fost antrenat folosindu-se în jur de 53.000 de fotografii în care apărea 40 de copii. AI-ul a depistat 16 cazuri de ochi alb și a făcut acest lucru în medie 1,3 ani înainte ca medicul să-l poată observa.
Aplicația s-a dovedit mai eficientă în privința copiilor, însă cercetătorii spun că metoda funcționează indiferent de vârsta pacientului.
Oamenii de știință avertizează că aplicația pe care au creat-o nu are încă aprobarea forurilor medicale naționale și internaționale și nu poate înlocui consultul medical tradițional. Poate însă să aducă pacientul mai devreme în fața medicului pentru a se trata din timp de o afecțiune oculară.
Aplicația CRADLE este disponibilă atât pe Android, cât și pe iOS.