Investiție rară: Starul Formulei 1 Lewis Hamilton investește într-un startup de livrare mâncare. Anterior a apărut în Paradise Papers

Investiție rară: Starul Formulei 1 Lewis Hamilton investește într-un startup de livrare mâncare. Anterior a apărut în Paradise Papers
scris 30 ian 2022

Startup-ul britanic Zapp pentru livrare rapidă de alimente, cu sediul la Londra, a strâns 200 de milioane de dolari într-o rundă de finanțare condusă de Lightspeed, 468 Capital și BroadLight Capital, unul dintre investitori fiind și pilotul britanic de Formula 1 Lewis Hamilton.

Au mai participat și investitorii existenți Atomico, Burda și Vorwerk Ventures.

Urmărește-ne și pe Google News

Implicarea lui Hamilton marchează o investiție rară într-un startup din partea starului curselor de F1. Pilotul echipei Mercedes a câștigat șapte titluri de Campionat Mondial al Piloților, deținând un record comun cu pilotul german retras Michael Schumacher, amintește cnbc.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Investitorii străini pariază pe România CITEȘTE ȘI Investitorii străini pariază pe România

Fondat în 2020, serviciul Zapp promite timpi de livrare de circa 20 de minute, luptând pe nișă cu firma turcă Getir (evaluată recent la 7,7 miliarde de dolari) și companiile germane Gorillas (care a obținut o rundă de finanțare de 1 miliard de dolari condusă de firma germană de livrare a alimentelor Delivery Hero, acționar majoritar Glovo, care a evaluat-o la peste 3 miliarde de dolari) și Flink (pentru care DoorDash a condus o investiție de 750 de milioane de dolari).

Tot recent, Getir a cumpărat startup-ul londonez Weezy, iar Gorillas a preluat rivalul francez Frichti.

Zapp operează în prezent în șapte orașe, inclusiv Londra, Amsterdam și Paris. „Cu acest nou capital, ne vom concentra pe obținerea profitabilității pe piețele noastre existente, precum și pe aducerea Zapp la noi clienți la nivel global”, spune cofondatorul Zapp, Joe Falter.

Anul trecut, Zapp a deschis un centru de distribuție de 25.000 de metri pătrați în Londra.

În 2017, numele pilotului de Formula 1 Lewis Hamilton a apărut în Paradise Papers, o investigație a unui grup de instituții mass-media internaționale cu privire la societăți offshore folosite pentru evaziune fiscală, ce continuă ancheta Panama Papers.

VIDEO PROFIT NEWS TV Silviu Dragomir, Fondator Eucom Business Language: Dacă avem 30% dintre companii care au afaceri de până în 500.000 de euro, investițiile pe care acestea le pot face în digitalizare sunt relativ mici. De aceea stăm atât de prost CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Silviu Dragomir, Fondator Eucom Business Language: Dacă avem 30% dintre companii care au afaceri de până în 500.000 de euro, investițiile pe care acestea le pot face în digitalizare sunt relativ mici. De aceea stăm atât de prost

Atunci era relatat că Hamilton și-a cumpărat și avion în valoare de 22 de milioane de euro și s-a folosit de societăți din regiuni cu regimuri fiscale avantajoase, pentru a nu plăti TVA în valoare de 3,7 milioane de euro. Avionul aparție unei firme cu sediul în Insulele Virgine, care a închiriat jetul unei alte societăți, cu sediul în Insula Man, iar această companiei l-a subînchiriat, la rândul ei, unei firme din Insula Guernesey. Potrivit realizatorilor emisiunii Cash Investigation de la postul France 2, toate societățile în cauză îi aparțin pilotului britanic.

Exploatarea unui avion în scopuri comericiale permite companiei proprietare să nu plătească TVA, regulă care nu s-ar fi aplicat în cazul în care Hamilton ar fi cumpărat avionul pe persoană fizică și l-ar fi folosit în scopuri recreative.

Peste 100.000 de angajați ai firmelor în insolvență, expuși la tăierea salariilor nete după schimbarea Codului fiscal CITEȘTE ȘI Peste 100.000 de angajați ai firmelor în insolvență, expuși la tăierea salariilor nete după schimbarea Codului fiscal

Contactați de jurnaliștii francezi, avocații pilotului au afirmat că "este pefect legal ca o persoană impozabilă să aleagă locația în locul cumpărării, pentru a nu plăti TVA, scopul principal fiind de a obține un avantaj fiscal".

Paradise Papers conține fișiere din arhivele a două companii ce se ocupă cu servicii pentru afaceri de tip offshore în insulele Bermuda, respectiv Singapore, precum și documente din 19 registre ale companiilor din jurisdicții ce deservesc economia subterană a lumii. Arhiva a fost obținută de ziarul german Süddeutsche Zeitung. S-au alăturat demersului jurnalistic International Consortium of Investigative Journalists și alți 380 de jurnaliști din 67 de țări, printre care și RISE Project.

Investigația jurnalistică vizează peste 13 milioane de documente indicând legături dintre Rusia și miliardari din anturajul președintelui american Donald Trump, afacerile secrete ale apropiaților primului ministru Canadian, Justin Trudeau, interesele offshore ale reginei Angliei, dar și ale altor peste 120 politicieni din întreaga lume, scrie Rise Project.

Ancheta Pradise Papers arată că Apple, Nike, Uber, dar și alte companii globale încearcă să evite plata taxelor prin tot felul de artificii.

viewscnt
Afla mai multe despre
paradise papers: lewis hamilton
formula 1