Furnizorul și traderul de energie KDF Energy SRL, controlat de omul de afaceri George Brăiloiu și intrat în insolvență la cererea proprie la finalul lunii februarie, deține în patrimoniu trei ambarcațiuni de lux, localizate în Italia, potrivit unui document al administratorului judiciar al companiei, RTZ & Partners. Aceeași sursă arată că administratorul judiciar consideră că "există premise" pentru atragerea răspunderii personale a unui fost director executiv al KDF Energy, precum și pentru anularea unor acte care ar fi fost încheiate, conform RTZ & Partners, în detrimentul creditorilor, anterior deschiderii procedurii de insolvență.
KDF Energy a fost una din "victimele" crizei de pe piața de energie din luna ianuarie a acestui an, când prețurile spot s-au majorat într-un interval scurt de timp până la 650 lei/MWh, ca urmare a creșterii consumului, din cauza iernii friguroase, și a reducerii producției, în special a celei hidro. Mai mulți furnizori de top și-au estimat greșit necesarul de electricitate pentru această perioadă, precum și sumele necesare pentru a o achiziționa, fiind astfel forțați fie să cumpere, dacă-și permiteau, energia suplimentară de pe piața pentru ziua următoare a OPCOM, fie să solicite insolvența sau să se retragă din business.
Compania a trecut pe pierderi de anul trecut, închizând 2016 cu un minus de peste 9 milioane lei, față de profitul net de circa 548.000 lei din 2015. Asta în condițiile în care cifra de afaceri a KDF Energy aproape s-a dublat anul trecut, crescând de la 217,7 la 421,2 milioane lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit administratorului judiciar al companiei, KDF Energy are în patrimoniu, localizate în Italia, un număr de trei ambarcațiuni de lux. Este vorba despre o barcă cu motor, un iaht și un velier, achiziționate în 2011, 2009 și 2010, și despre mai multe echipamente auxiliare acestora, inclusiv o barcă pneumatică și o plută de salvare.
Barca cu motor este model Riva Aquariva Super, care se vinde și cu peste 600.000 de dolari, potrivit portalurilor de specialitate.
Iahtul este de tip Bavaria Vision 50 și este denumit Hakuna Matata, iar prețul său poate depăși 180.000 dolari. Un iaht de acest tip și purtând acest nume este listat în prezent pentru închiriere în Italia contra sumei de 3.600 euro pe săptămână, plus garanție de 2.000 de euro.
KDF Energy mai deține un velier de competiție, marca Club Swan 42, care poate ajunge și la 300.000 de dolari. Numele velierului este Natalia, după soția patronului KDF Energy, Natalia Brăiloiu. Aceasta, născută în Republica Moldova, este sportiv de performanță în domeniu, câștigând sau terminând pe locuri fruntașe de-a lungul anilor mai multe competiții internaționale de prestigiu, din poziția de conducător al velierului care îi poartă numele, printre care, în 2012, faimoasa regată Rolex Swan Cup. La aceeași competiție, la ediția din 2010, din echipajul condus de Natalia Brăiloiu, care s-a clasat atunci pe locul 3, a făcut parte și omul de televiziune Lucian Mîndruță.
CITEȘTE ȘI Rusia ar putea confisca proprietăți diplomatice americane, dacă SUA nu îi restituie bazele din Maryland și Long Island
Soția lui George Brăiloiu, Natalia, este și asociat la altă firmă din domeniul energiei din portofoliul familiei, KDF Energy Trading SRL, înființată în 2015 și controlată de KDF Energy. Printre asociații și fondatorii companiei de trading se numără și Andreea Teofana Vlad, fost director executiv la KDF Energy.
"Există la acest moment premise de atragere a răspunderii personale a fostului director executiv al societății, în persoana doamnei Vlad Andreea Teofana, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență. Există la acest moment premise de anulare a unor acte încheiate în detrimentul creditorilor, anterior deschiderii procedurii de insolvență", afirmă administratorul judiciar al KDF Energy în documentul citat.
Tot acolo se menționează că administratorul special al KDF Energy, care este chiar asociatul unic George Brăiloiu, a supus atenției administratorului judiciar, la începutul lunii trecute, o serie de operațiuni apreciate de către acesta ca fiind anulabile în conformitate cu Legea insolvenței, respectiv acordarea de bonusuri de peste 413.000 lei angajaților companiei de la departamentul de trading și comercializare, achiziția unui excedent de 360 de certificate verzi, plata sumei de 297.000 lei cabinetului de avocat Cristina Scripca și a uneia de peste 168.000 lei firmei Logix Level SRL.
"Administratorul judiciar este în curs de analiză a operațiunilor sus menționate. În ipoteza în care se va constata că oricare dintre ieșirile amintite mai sus îmbracă forma unor operațiuni frauduloase ale debitorului în dauna drepturilor creditorilor, administratorul judiciar va promova acțiuni pentru anularea acestora și repunerea părților în situația anterioară", precizează sursa citată.
CITEȘTE ȘI Guvernul anunță: Pentru combaterea evaziunii fiscale și a planificării fiscale, multinaționalele vor raporta în statul de rezidență fiscalăÎn tabelul preliminar de creanțe al KDF Energy figurează peste 70 de creditori, cu pretenții totale cifrate la peste 16 milioane euro. Cel mai mare dintre aceștia este chiar patronul George Brăiloiu, înscris în tabel cu creanțe de peste 22,7 milioane lei. Alți creditori importanți sunt Banca Transilvania – 16,6 milioane lei, Hidroelectrica – 10,6 milioane lei, Fiscul – aproape 5 milioane lei, OMV Petrom – 4,3 milioane lei și Credit Europe Bank – 1,8 milioane lei. Compania intenționează să-și continue activitatea și să se redreseze financiar printr-un plan de reorganizare.
În perioada 28 martie – 29 mai, administratorul judiciar al KDF Energy a denunțat contractele pe care le avea semnate cu operatorii regionali de distribuție de energie, fapt care a avut ca efect transferul consumatorilor cărora firma le furniza energie către furnizorii de ultimă instanță. De asemenea, a fost reziliat contractul cu operatorul de transport și sistem Transelectrica.
Compania se numără printre furnizorii anunțați public în martie de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) că nu și-au respectat obligațiile din contractele încheiate pe Piața Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) privind vânzarea cantităților de energie electrică tranzacționate ȋn sesiunea de licitație aferentă trimestrului I 2017.
CITEȘTE ȘI Catalonia va organiza un referendum privind independența față de Spania pe 1 octombrieKDF Energy a fost înființată în 2002, inițial doar pentru operațiuni de tranzacționare de certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Compania are operațiuni și în Bulgaria și Grecia. Ulterior, din 2010, și-a extins activitatea, intrând pe piața tradingului și furnizării de energie electrică.
Compania mai are în patrimoniu echipamente tehnologice situate în Horezu (o centrală electrică pe biomasă construită cu fonduri UE), Târgu Jiu și Drobeta Turnu Severin, aparate și instalații de măsură, control și reglare situate la punctele de lucru din Drobeta Turnu Severin și București, construcții în București, Târgu Jiu, Valea Sohodului, Drobeta Turnu Severin și Neptun, precum și terenuri în Ciorogârla, Valea Sohodului, București și Neptun.
George Brăiloiu (47 de ani) este un om de afaceri discret, el ieșind în evidență public doar în urmă cu 6 ani, când a cumpărat cu peste jumătate de milion de euro, la o licitație desfășurată la Paris, manuscrisele eseistului și filosofului Emil Cioran, pe care le-a donat ulterior Bibliotecii Academiei.