Comisia Europeană a cerut, vineri, mandat de la statele membre UE să negocieze cu Rusia pe tema gazoductului Nord Stream 2, pentru a se asigura că viitoarea conductă de transport al gazelor rusești către Europa respectă regulamentele UE.
“Comisia vrea să se asigure că, dacă va fi construit, (gazoductul) Nord Stream 2 va opera într-un mod transparent și non-discriminatoriu, cu un nivel de supervizare adecvat, în linie cu principiile cheie stabilite prin legile energiei din UE și la nivel internațional”, potrivit unui comunicat la Executivului de la Bruxelles.
Nord Stream 2, proiect prin care Gazprom vrea să dubleze capacitatea de transport a conductei actuale care leagă Rusia direct de Germania, a fost criticat în repetate rânduri de statele din Europa Centrală și de Est (ECE), inclusiv de România, pe motiv că va afecta securitatea energetică a regiuni și va adânci dependența energetică a europenilor de Moscova.
CITEȘTE ȘI Viziune divergentă între Guvern și conducerea Nuclearelectrica. Șefii companiei propun să nu distribuie dividende speciale din profit"Proiectul Nord Stream 2, aflat în pregătire, poate prezenta anumite riscuri pentru securitatea energetică a regiunii ECE. Dezvoltarea pieței de gaze naturale și a rutelor de tranzit din regiune, în special ruta prin Ucraina, vor fi influențate semnificativ", se arată într-o scrisoare trimisă Comisiei Europene de România, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Polonia și Slovacia. Potrivit documentului, finalizarea proiectului Nord Stream 2 ar putea avea "consecințe geopolitice destabilizatoare".
"După cum am mai spus în repetate rânduri, Nord Stream 2 nu contribuie la realizarea obiectivelor Uniunii Energetice. Dacă gazoductul va fi totuși costruit, trebuie să ne asigurăm că cel puțin va fi operat de o manieră transparentă, în linie cu principalele reguli ale pieței energiei din UE", a declarat vineri Maros Sefcovic, vicepreședintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică.
OMV, Engie, Shell, Uniper și Wintershall, partenerii Gazprom la construcția gazoductului Nord Stream 2, au semnat în aprilie acordurile privind finanțarea proiectului. Cele cinci companii vest-europene s-au angajat să acorde o finanțare pe termen lung de 4,75 miliarde de euro, reprezentând jumătate din costul proiectului, fiecare companie urmând să contribuie cu o sumă de până la 950 milioane de euro la construcția conductei.
Gazprom, unicul acționar al companiei care se ocupă de proiect, Nord Stream 2 AG, va acoperi diferența până la 9,5 miliarde de euro.