În cadrul unei ședințe care a avut loc miercuri, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a anunțat că a fost aprobată autorizarea prealabilă a fuziunii Fondului de Pensii Facultative Eureko Confort, în calitate de fond absorbit, administrat de Eureko Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative S.A., cu Fondul de Pensii Facultative Aegon Esențial, în calitate de fond absorbant, administrat de Aegon Pensii Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A.
În cadrul aceleiași ședințe a fost aprobat proiectul Normei privind obligațiile de raportare și transparență în sistemul pensiilor administrate privat, precum și proiectul Normei privind obligațiile de raportare și transparență în sistemul pensiilor facultative, care vor fi aplicate ca un proces pilot pe o perioadă de 3 luni. Aceste norme, care reprezintă o actualizare a Normelor 10/2010 și 11/2010, aduc o optimizare a sistemului de raportare pentru fondurile de pensii facultative și cele administrate privat, precum și o creștere a gradului de transparență a activității administratorilor.
Alte decizii:
- A fost aprobat proiectul Normei de modificare și completare a Normei nr 11/2011 privind investirea și evaluarea activelor fondurilor de pensii private, cu modificările și completările ulterioare. Acest proiect urmărește îmbunătățirea cadrului de reglementare în ceea ce privește modul de încadrare a unui fond de pensii în gradul de risc, posibilitatea de a tranzacționa obligațiuni corporatiste și municipale pe piețe nereglementate (OTC) dar și protejarea portofoliilor fondurilor de pensii facultative împotriva riscurilor de dobândă prin instrumente financiare derivate specifice.
- A fost aprobat și proiectul Normei privind reglementările contabile conforme cu directivele europene aplicabile sistemului de pensii private, în vederea publicării în Monitorul Oficial al României.
- A fost respinsă solicitarea Bursei de Valori București privind eliminarea uneia dintre cerințele de admitere pe sistemul alternativ administrat de BVB și anume aceea ca societatea să nu se afle în reorganizare judiciară.
- A aprobat admiterea la tranzacționare pe sistemul alternativ de tranzacționare administrat de BVB, în baza dispozițiilor Legii nr. 151/2014, a acțiunilor societăților: Terracotta Star S.A. Sfântu Gheorghe, Forma S.A. Botoșani și Talc Dolomita S.A. Hunedoara. A fost aprobată admiterea la tranzacționare pe sistemul alternativ de tranzacționare administrat de SIBEX – SIBIU STOCK EXCHANGE S.A., în baza dispozițiilor Legii nr. 151/2014, a acțiunilor Târnava S.A. Sighișoara.
- Au fost aprobate retragerea de la tranzacționare și radierea din evidențele ASF a acțiunilor societăților: Comtrans S.A. Constanța, Pantera S.A. Jimbolia, Umaro S.A. Roman, Multim S.A. Timișoara și Agromec Mihălceni S.A.
- A fost aprobată înregistrarea la ASF a splitării valorii nominale a acțiunilor emise de societatea Orizont Turism S.A. Predeal, precum și emiterea Certificatului de Înregistrare a Valorilor Mobiliare.
- A fost aprobată emiterea Certificatului de Înregistrare a Valorilor Mobiliare pentru Confecția S.A. Târgu Jiu (în vederea tranzacționării) și Remat Maramureș S.A. Baia Mare (ca urmare a diminuării capitalului social).
- A fost aprobată numirea unor persoane în poziții cheie și de conducere în structura unor societăți de asigurare și a unor societăți de administrare a fondurilor de pensii private (membru în consiliul de supraveghere, membru în consiliul de administrație, director general adjunct), fiind validate și modificări ale actelor constitutive ale unor societăți de asigurare și brokeri.
- Au fost propuși pentru avizare și reavizare 360 de agenți în vederea desfășurării activităților de marketing pentru fonduri de pensii, fiind retrase avizele pentru alți 168 agenți de marketing.
- Au fost aprobate rapoartele de control efectuate la patru societăți de brokeraj și societăți de servicii de investiții financiare. De asemenea, Consiliul ASF a aprobat sancționarea unor societăți pentru nerespectarea dispozițiilor Legii 151/2014 privind clarificarea statutului juridic al acțiunilor care se tranzacționează pe Piața RASDAQ sau pe piața valorilor mobiliare necotate.
Consiliul ASF se întrunește în fiecare săptămână pentru a decide asupra măsurilor care trebuie adoptate pentru buna funcționare și pentru supravegherea eficientă a piețelor financiare non-bancare, a participanților și operațiunilor pe aceste piețe.
Atoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este instituția care autorizează, reglementează, supraveghează și controlează entitățile care activează pe piața financiară non-bancară din România.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Înființată în 2013 prin preluarea și reorganizarea tuturor atribuțiilor și prerogativelor Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (C.S.A.) și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (C.S.S.P.P.), ASF contribuie la consolidarea unui cadru integrat de funcționare și supraveghere pe trei piețe care însumează peste 10 milioane de participanți.