Austriecii de la OMV, compania-mamă a OMV Petrom, și americanii de la Marathon Oil au renunțat la 7 licențe de explorare de zăcăminte de petrol și gaze din Croația, din cauza prăbușirii cotațiilor mondiale la țiței, care a obligat întreaga industrie petrolieră mondială să-și reducă investițiile în proiecte noi.
Urmărește-ne și pe Google News
Statul croat acordase respectivele licențe în ianuarie consorțiului format din cele două companii. Marathon Oil urma să fie operatorul concesiunilor, cu 60% din drepturi, restul fiind deținut de OMV.
Potrivit unei surse la curent cu situația, citate de Reuters, o altă problemă care a afectat planificarea legată de perimetrele concesionate de cele două companii a fost incertitudinea cu privire la localizarea exactă a demarcației de frontieră dintre Croația și Muntenegru.
Țițeiul Brent este cotat, în prezent, la circa 53 dolari/baril, față de aproape 116 dolari/baril în iunie anul trecut.
Agenția pentru Hidrocarburi a Croației a confirmat pe site-ul său faptul că OMV și Marathon Oil au renunțat la cele 7 licențe și a anunțat că o nouă licitație pentru concesionarea de perimetre de petrol și gaze, atât onshore, cât și offshore, va fi organizată în luna septembrie.
Autoritățile de la Zagreb se așteptau să semneze contractele de concesiune cu companiile petroliere luna aceasta, în pofida opoziției grupurilor ecologiste și a unor partide de opoziție, care susțin că forajul petrolier în largul coastelor Adriaticii ar putea afecta industria croată a turismului.
În ianuarie, guvernul croat a mai acordat licențe de explorare companiei locale de stat INA, precum și unui consorțiu format din italienii de la ENI și britanicii de la Medoilgas.
În prezent, Croația își asigură circa 65% din consumul său anual de gaze naturale, cifrat la un total de 2,7 miliarde de metri cubi, din producția propriilor sale perimetre offshore. Croații speră ca noile concesiuni să ducă țara la independență energetică totală.
În octombrie 2014, ExxonMobil și OMV Petrom au început forajul unei sonde de explorare pentru un nou prospect în blocul românesc Neptun din Marea Neagră.
Astfel, platforma Ocean Endeavour forează sonda de explorare Pelican South-1 la aproximativ 155 de kilometri de țărm, în sectorul românesc al Mării Negre. Sonda va testa o nouă structură geologică în blocul Neptun. La începutul lunii octombrie, platforma Ocean Endeavour a finalizat forajul sondei Domino-2, iar datele obținute de sondă sunt în curs de evaluare.
ExxonMobil și OMV Petrom dețin fiecare 50% din sectorul de apă adâncă a blocului Neptun, operat de compania americană.
Cele două companii au anunțat în februarie 2012 că au făcut o descoperire semnificativă de gaze în urma forării sondei Domino-1, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi.
Reprezentanții OMV Petrom au spus de mai multe ori că extracția de gaze în Marea Neagră este preconizată pentru sfârșitul deceniului.