Patru sponsori corporatiști de top ai FIFA cer demisia lui Sepp Blatter

Patru sponsori corporatiști de top ai FIFA cer demisia lui Sepp Blatter
scris 3 oct 2015

Patru dintre cele mai mari companii multinaționale ale lumii care sponsorizează Federația Internațională de Fotbal - Visa, Coca-Cola, McDonald’s și Anheuser-Busch InBev - au lansat un atac coordonat la adresa președintelui organizației, Sepp Blatter, cerându-i să demisioneze și etichetându-l drept un obstacol în calea reformării FIFA.

"Pe zi ce trece, imaginea și reputația FIFA continuă să se deterioreze. FIFA are nevoie urgentă de reforme radicale, iar acest deziderat nu poate fi realizat decât printr-un demers cu adevărat independent", a transmis Coca-Cola, într-un comunicat citat de New York Times și amplificat de declarații publice similare ale celorlalți 3 sponsori.

Urmărește-ne și pe Google News

Cei de la Anheuser-Busch InBev l-au catalogat pe Blatter drept "un obstacol" în calea reformării FIFA, McDonald’s a subliniat scăderea masivă a încrederii publicului în calitățile de lider ale șefului elvețian al forului mondial al fotbalului, în vreme ce Visa a afirmat că "nici o reformă semnificativă nu poate fi făcută sub actuala conducere a FIFA". 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cele patru multinaționale se numără printre cei mai proeminenți, generoși și fideli sponsori ai FIFA. Coca-Cola și Visa sunt parteneri oficiali ai Federației Internaționale, cel mai înalt nivel posibil de sponsorizare, și au plătit zeci de milioane de dolari pentru a-și asocia imaginea cu competițiile desfășurate sub egida FIFA. Precum Coca-Cola, care sponsorizează Campionatul Mondial de Fotbal din 1982, Anheuser-Busch InBev și McDonald’s au relații cu FIFA de mai multe decenii.

Forul condus de de Sepp Blatter era conștient de mai demult de nemulțumirea sponsorilor față de faptul că și-au văzut imaginea publică asociată cu încă un scandal de natură etică în care este implicată FIFA și a anunțat că va organiza o întâlnire privată cu companiile, pentru a le calma îngrijorările. Respectiva întâlnire a avut loc în august, iar printre corporațiile reprezentate la masa de discuții s-au numărat și Visa, Coca-Cola, McDonald’s și Anheuser-Busch InBev.

Numai că, foarte recent, Procuratura elvețiană a deschis o procedură penală împotriva lui Joseph Blatter, acesta fiind acuzat de "gestiune frauduloasă" și "abuz de încredere".

Blatter este suspectat că a efectuat o "plată neloială" de două milioane de franci elvețieni în favoarea lui Michel Platini, președintele UEFA. De asemenea, el este bănuit că a semnat un contract cu Uniunea Caraibiană de Fotbal (al cărei președinte era Jack Warner) în defavoarea FIFA.

Într-un comunicat, FIFA a anunțat că vrea să coopereze cu procurorul general și va oferi toate documentele și datele necesare. Autoritățile elvețiene au perchiziționat biroul lui Blatter și au ridicat mai multe documente. Potrivit Procuraturii de la Berna, statutul lui Michel Platini în această anchetă este, în prezent, ambiguu, "între condiția de martor și cea de acuzat".

La scurt timp după anunțul Procuraturii, Blatter a dat un comunicat în care a anunțat că rămâne la conducerea FIFA până la alegerile din 2016, subliniind că nu a făcut nimic ilegal.  În ceea ce privește plata către Platini declarată suspectă de procurori, Blatter a afirmat că aceasta a fost o "compensație validă și nimic altceva".

FIFA se confruntă cu un mare scandal de corupție, după ce justiția americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreședinți FIFA și șapte oficiali ai forului, pentru luare de mită și primirea de alte foloase necuvenite, de la începutul anilor 1990 și până în prezent, totalizând peste 150 de milioane de dolari.

În urma acestui scandal, elvețianul Joseph Blatter a anunțat, la începutul lunii iulie, că demisionează din funcția de președinte al FIFA, după ce a fost reales pentru a cincea oară. Blatter a câștigat, în 29 mai, la Zurich, un al cincilea mandat la președinția FIFA, după ce, în urma voturilor din primul tur de scrutin, contracandidatul său, prințul iordanian Ali bin Al Hussein, s-a retras din cursă. Alegerile pentru șefia FIFA vor avea loc la 26 februarie 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
sepp blatter
fifa. fifa scandal coruptie
fifa sepp blatter
blatter cercetat penal
fifa coruptie
blatter coruptie
michel platini coruptie