Că golful e un sport exclusivist nu mai este noutate pentru nimeni, însă în aglomeratul Hong Kong, unde mai puțin de o treime din populație conduce o mașină, o nouă regulă amenință activitatea singurului club de golf deschis publicului larg din fosta colonie britanică, Kau Sai Chau. Amatorii de golf vor trebui să dețină permis de conducere pentru a putea conduce mașinuțele care trebuie să-i transporte pe terenul de joc, au decis guvernanții din Hong Kong.
Potrivit The Wall Street Journal, golful a atins noi culmi ale exclusivismului pe insula asiatică, unde practicarea sa este o adevărată aventură, comparativ cu alte zone ale globului. Astfel, clima este primul obstacol, mai precis umiditatea și căldura. Apoi intervin pitonii giganți și porcii mistreți, care circulă liber pe gazonul clubului. Ca și cum natura și autoritățile nu ar fi fost suficiente, istoria ridică la rândul ei propriile obstacole în calea practicării golfului: gigantice morminte chineze din erele trecute fac parte din “arhitectura” exoticului “teren de joacă” de la Kau Sai Chau.
Traseu plin de semne de circulație
Însă de departe, obstacolul care-i deranjează cel mai mult pe amatori este cel introdus joi de autorități: obținerea unui permis de conducere. Și asta pentru că doar o treime din populația care a depășit vârsta de la care se poate obține un permis de conducere deține unul. 90% din populația Hong Kong-ului utilizează transportul în comun pentru a se deplasa la slujbă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“N-are niciun sens să obții un permis de conducere doar pentru a juca golf”, a declarat Sandra Fung, o secretară care obișnuiește să frecventeze clubul Kau Sai Chau.
Jucătoarea profesionistă Sylvia Chan, care din fericire deține carnet, se teme că noua regulă îi va descuraja pe amatorii acestui sport. Iar dacă aceștia optează pentru mersul pe jos, jocul ar putea dura o veșnicie.
Carturile de golf nu sunt o “fiță” pentru Kau Sai Chau, teren cu vârfuri stâncoase și maluri abrupte ce se învecinează direct cu marea. Pe zona de est a terenului, folosirea acestora este obligatorie, traseul de 8 mile fiind extrem de dificil de străbătut chiar și cu luxoasele mașinuțe.
Traseul “auto” este plin de semne de circulație, care recomandă încetinirea vitezei, utilizarea frânei de mână și semnalizează curbe și pante abrupte. Recent, Ben Suen, student de 19 ani, a ignorat unul dintre semne și s-a trezit într-o prăpastie.
“Nu s-a întâmplat din cauză că n-aveam carnet. Și deținătorii de permise de conducere pot avea accidente. Important e să fii atent”, a declarat Suen, care crede că a pierdut controlul vehiculului ca urmare a faptului că a uitat să utilizeze frâna de mână.
Pitonii și mistreții - amatori de golf
Istoria golfului în Hong Kong a început la finalul secului al XIX-lea pe hipodromul, încă activ, Happy Valley. La începutul secolului XX, amatorii de golf au înființat Royal Hong Kong Golf Club, jucătorii fiind transportați în ricșe pe terenul de golf.
În plus, istoria acestui sport este extrem de tumultoasă și include apariția unui tigru în timpul unei partide, în apropierea celei de-a 8-a găuri, tigru ce a sfârșit tragic, fiind împușcat. Un alt incident a implicat un uriaș piton, ucis la rândul său, care acum este expus deasupra barului clubului.
Actualul teren de la Kau Sai Chau a fost construit și deschis în 1995 pentru localnici, invidioși pe privilegiații britanici care se distrau la Royal Hong Kong Golf Club și alte câteva cluburi exclusiviste.
Timp de decenii, armata britanică a folosit Kau Sai Chau ca teren de antrenament pentru artilerie. Interesant e că înainte de a deveni tern de golf autoritățile au intenționat să-l transforme în rezervație și l-au populat cu fluturi, păsări exotice, lilieci și mistreți. Mistreți care s-au înmulțit și acum se plimbă liberi pe gazon, netemându-se de gardurile electrificate sau de aparatele cu ultrasunete instalate în jurul clubului. De asemenea, se pare că și pitonii din Burma au reușit să ajungă până acolo, majorând la 8 numărul de specii de șerpi care se adăpostesc în găurile din Kau Sai Chau.
Decizia de a solicita amatorilor de golf obținerea de permis de conduce aparține Departamentului de Transport din Hong Kong, care s-a sesizat în urma decesului în 2013 a unui angajat într-un accident de mașină de transport a jucătorilor.
Fostul jucător de golf sud-african Gary Player, care a conceput arhitectural terenul de la Kau Sai Chau, a calificat decizia neobișnuită, însă s-a pronunțat pentru extinderea acestei măsuri la nivel global. “Sunt pre multa accidente în care sunt implicate mașinuțele de golf și mulți jucători nu au nicio experiență în conducerea acestora”, a declarat Player.