Industria de turism din Cluj s-a schimbat semnificativ în ultimii ani. Dacă în urmă cu un deceniu turismul din Cluj era concentrat preponderent pe segmentul de business, de 3-4 ani a luat amploare și turismul de leisure, spune Zsolt Torjai, General Manager Hampton by Hilton Cluj-Napoca.
„Trăim niște zile în care dinamica orașului se schimbă de la an la an. Acum 10 ani, când s-a deschis hotelul, Clujul era un oraș axat preponderent pe turism de business cu grade de ocupare mari în timpul săptămânii și cu grade de ocupare mici în timpul weekend-ului sau foarte mici în perioadele moarte, când se termină business-ul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În ultimii ani, datorită și evoluției orașului, festivalurilor care au apărut, evenimentelor sociale, poate și renovărilor care s-au făcut în centru, reabilitărilor de străzi, calitatea vieții a crescut foarte mult în Cluj, iar asta a început să atragă și turiști de leisure care încep să vină și în perioada weekend-urilor, ceea ce pentru noi, ca hotelieri, este un ajutor foarte mare. Clujul începe să devină un oraș turistic. Cam de 3-4 ani a început să se simtă acest trend”, spune, la emisiunea Profil de Compania de la PROFIT NEWS TV, Zsolt Torjai.
El adaugă însă că, din păcate, și industria hotelieră din Cluj este afectată de lipsa de personal. Hotelul Hampton by Hilton Cluj-Napoca are 33 de angajați, toți români.
„Pe perioada pandemiei a fost acest șoc, cu foarte multe unități din HoReCa închizându-se, și oamenii au început să caute alternative, alte oportunități de a câștiga bani și s-au mutat din acest domeniu, s-au recalificat și am rămas într-o zonă în care este un vid în ceea ce privește forța de muncă, care se simte și astăzi. Încercăm prin toate mijloacele posibile să ne fidelizăm angajații astfel încât să reducem cât mai mult fluctuația angajaților”, spune acesta.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Director Patronatul Zahărului din România, despre acciza la zahăr: Cel mai periculos lucru - consumul ar trece de la suc la bere. În mod clar o să crească și piața neagrăLipsa de personal va obliga hotelierii să automatizeze cât mai mult procesele.
„Odată cu evoluția tehnologiei eu cred că, la un moment dat, o să se ajungă și la un anumit nivel de digitalizare al activității. Deja sunt pe piață soluții care îți permit să faci proceduri clare de check-in și check-out prin automate.
Din păcate, nu știu neapărat dacă este un lucru bun și benefic pentru că, până la urmă, serviciul hotelier se bazează pe relația umană între consumator și prestator. Iar aceste servicii din păcate o să dispară la un moment dat.
Lipsa de personal, creșterea costurilor cu angajații o să forțeze hotelierii să găsească soluții de automatizare ale anumitor procese, care sunt repetitive și care se efectuează în cazul fiecărui client”, precizează Zsolt Torjai.