Andrei Gemeneanu, Managing Partner Morphosis Capital, consideră că piața românească a avut întotdeauna un delay în a absorbi crizele internaționale macroeconomice. Și atunci, este important ca toată lumea să se uite cu o oarecare prudență la a doua parte a anului 2023 și mai ales la 2024.
„După cum știm au existat volatilități mari la nivel internațional, au existat chiar și celebrele bank runs în ultima vreme. Deocamdată, aici în România lucrurile sunt relativ pozitive, dinamica mediului de M&A, de private equity, pieței de capital rămân pozitive. Dar cred că trebuie să rămânem oarecum precauți. În lumea investițiilor în general se recomandă să nu irosești niciodată o criză bună pentru că întotdeauna în criză apar și oportunități. Și sunt cu siguranță oportunități în perioada următoare”, spune, la PROFIT NEWS TV, Andrei Gemeneanu.
În continuare, fondul de private equity Morphosis Capital se va concentra pe aceleași segmente ca și până acum. Portofoliul fondului include companiile DocProcess, Medima Health, Clinicile Dentare Dr. Leahu, EMI, Cronos Med și Stay Fit Gym. Cifra de afaceri cumulată a acestora a înregistrat o creștere de 44% în 2022.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„2022 a fost un an excepțional pentru noi, nu știu dacă ne putem aștepta și în 2023 să fie la fel, ar fi prea simplu dacă am putea dubla EBITDA în fiecare an. În 2022 am reușit să o dublăm printr-o combinație de creștere organică, dar și prin achiziții de companii atât în România, cât și în străinătate. Din afara României am cumpărat EMI și două companii din Belgia.
În 2023 am intrat tot cu o dinamică bună. Aș spune că acest context macroeconomic de care probabil că ne temeam undeva la momentul septembrie-octombrie 2022 încă n-a venit. Acum jobul nostru este să fim prudenți și precauți și rămânem în continuare cumva cu teza că va exista un slow down macroeconomic care va veni și ne va afecta și pe noi. Dar 2023 pentru noi cu siguranță va rămâne un an de creștere accelerată”, spune Andrei Gemeneanu, care consideră și că România va rămâne atractive pentru investitorii străini, fiind văzută ca o zonă stabilă, de creștere.
Iar contextul geopolitic cu siguranță va aduce oportunități pe viitor.
„Trebuie să ținem cont de faptul că în zona noastră ai libertatea de a juca dinamica ciclului economic în favoarea ta, adică n-ai presiunea de a investi când evaluările sunt inflatate, n-ai presiunea de a ieși dintr-o investiție în momentul în care evaluările sunt jos.
Deocamdată nu am văzut consecințe concrete în zona noastră și nici nu cred că vor fi. România rămâne atractivă, e o zonă stabilă, de creștere. Evident, contextul geopolitic nu ne ajută la momentul ăsta, dar și va aduce oportunități pe termen mediu și lung.
Noi rămânem foarte activi în perioadele de criză, mereu am rămas. Suntem în procesul de a lua decizia dacă mai facem o investiție din acest prim fond sau trimitem capitalul rămas către companiile din portofoliul nostru. Si evident că ne uitam la viitor, avem planuri clare”, afirmă acesta.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Bogdan Badea, CEO eJobs: Cele mai importante două criterii în decizia de a aduce personal din Asia din păcate nu mai stau în picioareAndrei Gemeneanu mai adaugă și că, într-adevăr, asistăm la un proces de deglobalizare, de regionalizare și de localizare, iar în ceea ce privește România, contextul geopolitic actual cu siguranța îi va aduce multiple oportunități.
„Mai devreme sau mai târziu Ucraina va trebui reconstruită. Cred că sunt două țări care au oportunitatea de a juca un rol activ având proximitate geografică și aliniere din punct de vedere geopolitic, este vorba de Polonia și România. Și cred că trebuie să fim foarte smart ca țară să privim toată treaba asta ca pe o oportunitate în care trebuie să intrăm”, precizează el.
În ceea ce privește îngrijorările actuale, acestea țin în principal de instabilitatea atât economică, cât și politică din piață.
„Intrăm într-o perioadă preelectorală și ulterior electorală și în trecut lucrurile astea au adus instabilitate. Pentru investitorii care se uită la România din afara țării stabilitatea e cel mai important lucru”, mai spune acesta.