Forța de muncă, calitatea educației și accesul la finanțare pentru unele zone ale economiei sunt cele mai mari blocaje cu care se confruntă și cu care se va confrunta în continuare România, spune, la PROFIT NEWS TV, Radu Burnete, director executiv Confederația Patronală Concordia.
„Avem o problemă cu forță de muncă. Nu putem genera suficientă forță de muncă intern pentru a ține pasul cu această creștere economică pe care am avut-o în ultimii 15 ani și care cred că va continua. Nu cred nici că putem repatria un număr semnificativ dintre românii care au plecat.
Deci, concluzia mea e că vom avea nevoie de forță de muncă din afara UE. Și iată că România ajunge mai repede decât ne-am fi așteptat cei mai mulți dintre noi în situația în care sunt și economiile vestice și ne uitam așa cu o oarecare neînțelegere la ei, de ce importă atât de multă forță de muncă din afara UE. Iată că și noi suntem acolo”, spune acesta.
Directorul executiv al Confederației Patronale Concordia adaugă că ritmul cu care România prinde din urmă economiile din vest e destul de mare și va fi nevoită să rezolve cât mai repede problema forței de muncă.
„Părea că la noi nu o să vină niciodată asta, că e așa o problemă a unor țări din vest. Dar iată că va trebui să rezolvăm această problemă. Ce facem cum ea? Câtă forță de muncă din afara UE putem importa? În ce condiții îi putem integra pe oamenii ăștia?
Știm din experiența țărilor din vest că pot apărea și probleme sociale. Nu trebuie să ne ascundem de ele, ci trebuie să le anticipam și să le găsim o soluție. Din ceea ce vedem noi în următorii anii de zile România probabil că are nevoie de 200-300.000 de oameni din afara UE pentru a susține această creștere economică. Nu vom putea fără ei”, precizează Radu Burnete.
El afirmă că, pe lângă deficitul de forță de muncă, există și o problemă cu impozitarea muncii în România.
„Impozitele pe muncă sunt foarte mari în raport cu alte impozite din economie sau cu impozitarea muncii din alte state UE. Ce ne-am dori este o oarecare reformă a acestei impozitări a muncii. În sensul că ne dorim extinderea bazei de impozitare, adică toată lumea să plătească contribuții sociale și asigurări de sănătate, fiindcă acum există foarte multe excepții”, mai spune acesta, adăugând că, în paralel cu această extindere a bazei, ar scădea și povara pentru toată lumea.
„Și asta cred că ar ajuta într-adevăr destul de mult. Pe de-o parte ar crește netul oamenilor, fără ca asta să pună povară suplimentară pe companii și antreprenori. Ar pune o povară suplimentară pe cei care evită legea în clipa de față sau se scaldă în niște ape gri, dar cred că ne dorim să fie o competiție corectă între companiile din România”, precizează Radu Burnete.