Radu Burnete, director executiv Confederația Patronală Concordia, atrage atenția că plafonarea aproape generalizată a prețurilor la energie a creat un fals sentiment de securitate și este posibil să ne lovim de aceeași problemă și în iarna următoare, dacă nu se iau măsuri.
„Am avut mare noroc cu vremea din acest an și ar fi bine să nu dormim pe această pernă pentru că nu știm dacă iarna următoare va fi la fel. Iarna asta a fosy foarte blândă și plafonarea aproape generalizată a prețurilor a creat un fals sentiment de securitate în energie. Nu mi se pare că facem tot ce ar trebui să facem ca să nu ne izbim de problema asta și la anul”, spune, la PROFIT NEWS TV, Radu Burnete.
Pe de-o parte, continuă el, în ceea ce privește consumatorii vulnerabili sau sprijinul pentru industrie, „Confederația Patronală Concordia a cerut mereu să nu mai existe aceste subvenții aruncate pentru toată lumea, ci niște programe care să meargă țintit către acei consumatori care chiar au nevoie când este o creștere exagerată a prețului”.
„Guvernul discută un OUG prin care voia să înghețe în continuare tarifele de distribuție din energie. Zona de distribuție are tarife foarte reglementate, aici nu s-au făcut bani și asta e o zona în care avem nevoie de investiții masive în următorii ani dacă vrem să putem conecta la rețea toate miile de MW pe care le așteptăm de la prosumatori, de la investiții în energii regenerabile. Acești distribuitori trebuie să pregătească rețeaua, adică să investească și, ca să investească, ANRE trebuie să le recunoască niște tarife care să nu le decapitalizeze”, spune Radu Burnete.
„Mi se pare că ne-am culcat un pic pe o ureche în energie și o să ne aducem aminte doar toamna viitoare că încă sunt niște probleme structurale și aș vrea să nu facem asta și să începem de acum să vedem cum le tratăm”, adaugă el.
Directorul executiv al Confederației Patronale Concordia atrage atenția și că competitivitatea economiei europene scade în raport cu alte economii globale, în special cu cea a SUA.
„Aici cred că există un risc major pe care noi în România, fiind mai obișnuiți să stăm mai cu capul în lucrurile pe termen scurt poate că nu îl vedem, dar colegii noștri din economiile mai sofisticate și mai avansate îl văd deja, e că prețurile la energie sunt de câteva ori mai mari în Europa decât în America și există deja investiții mari pe care le vedem că se mută acolo”, mai spune Radu Burnete, care consideră că există și o problemă mare cu reglementarea în Europa și, implicit, în România.
El afirmă că în România există un „exces de reglementare”.
„Piața unică în continuare rămâne cel mai valoros atu al nostru, dar are niște probleme pe care comisia nu le-a adresat. Încep să aud tot mai multe plângeri legate de autoritățile noastre de reglementare care zăpăcesc companiile. În loc să facem business, stăm să răspundem controalelor, care sunt necesare, dar trebuie să avem un pic grijă cum reglăm aceste butoane”, precizează acesta.
Despre războiul din Ucraina, Burnete spune că a creat României niște avantaje economice importante, fiind și unul dintre motivele pentru care economia țării a crescut mai mult anul trecut decât se preconiza la începutul lui 2021.
„Pentru că o mare parte a activității din Ucraina s-a mutat aici. Mai mult, România și Polonia au ajuns ca niște becuri sclipitoare pe hartă. Toată lumea se uită în zona asta, toată lumea ne vede. Deci, avem o lumină pusă pe noi, mă aștept să vină investiții, dar trebuie și noi să ne facem un pic temele mai bine.
Suntem mult prea obișnuiți cu haosul asta legislativ în care schimbăm lucruri peste noapte, dăm OUG-uri, după care dăm alte OUG-uri ca să reparăm niște OUG-uri pe care le-am dat ăn grabă. Pentru cei mai mari investitori de pe planeta asta pe care ni dorim, cei care pot să aleagă să investească unde vor ei, România în continuare nu cred că e cea mai atractivă locație”, subliniază el.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Dragoș Anastasiu, CEO-ul Eurolines România: Ne e frică de lobby. Să ai brandul Dracula și să nu ai plin la Brașov, Predeal, Sinaia e rușinosRadu Burnete mai spune și că „chestia asta cu stabilitatea, cu predictibilitatea e un bla bla, pe care îl spun companiile și investitorii când vor să se plângă de ceea ce face guvernul”. Însă, realitatea nu e așa, mai ales în contextul actual.
„Stabilitatea și predictibilitatea devin din ce în ce mai rare și, în același timp, mai necesare. România dacă și-ar face un pic mai bine temele și ar asigura o astfel de predictibilitate pe termen mai lung, ar deveni foarte importantă pentru investitori. Dacă reușim să aderăm și la OECD în următorii ani, care iarăși e o ștampilă extraordinară, economia noastră s-ar putea transforma senzațional într-un deceniu”, afirmă directorul executiv al Confederației Patronale Concordia.