PROFIT NEWS TV Ionuț Pătrăhău, Managing Partner Seedblink: De cel puțin un an nu mai există acces la capital. Nu se mai pune problema creșterii pentru următoarele 6-12 luni, ci a supraviețuirii

PROFIT NEWS TV Ionuț Pătrăhău, Managing Partner Seedblink: De cel puțin un an nu mai există acces la capital. Nu se mai pune problema creșterii pentru următoarele 6-12 luni, ci a supraviețuirii
scris 28 mar 2023

Cea mai mare îngrijorare în acest moment pentru startup-urile românești este lipsa accesului la finanțare, spune, la PROFIT NEWS TV, Ionuț Pătrăhău, Managing Partner Seedblink. Fondurile de investiții se uită la companiile care ori produc profit, ori au creșteri foarte accelerate și cei care sunt în etapa de validare a produsului în piață nu au foarte multe șanse și speranțe.

„Singurele speranțe și șanse sunt să stea flexibili și să reușească să-și reducă costurile în așa fel încât să treacă peste perioada asta grea. Și în domeniul startup-urilor cash e king și fără cash nu reușești să crești. Și nu se mai pune problema creșterii pentru următoarele 6-12 luni, se pune problema supraviețuirii”, spune acesta.

Urmărește-ne și pe Google News

Sunt două segmente de companii - cele mici, așa zisele companii pre seed care de obicei se finanțează local, și companiile mai mari, scale-ups, care se finanțează regional.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Dacă vorbim de cele care se finanțează local, suntem oarecum într-o mică criză, care face parte din marea criză mondială, pentru că, de cel puțin un an nu mai există acces la capital așa cum exista înainte, în 2021. Pe de altă parte, nu avem destule fonduri de investiții, de capital de risc. În comparație cu Bulgaria, noi suntem undeva la 20% ca și fonduri de investiții.

Sunt foarte puține excepțiile în care o companie dintr-o țară se finanțează în regiune. Companiile românești au evaluări mult prea mici ca să aibă acces la piețele europene. Dar, dacă oamenii se zbat îndeajuns de mult și dacă știu ce au de făcut ca să obțină bani, până la urmă îi obțin, pentru că ei au nevoie de bani puțini, vorbim de sute de mii de euro. Și când e vorba de 100.000 de euro criza nu e atât de apăsătoare”, precizează Ionuț Pătrăhău.

PROFIT NEWS TV Mihai Cepoi, CEO și co-fondator Jobful: Suntem în punctul de breakeven. Vrem să ridicăm următoarea rundă anul viitor, să depășim 10 milioane de euro evaluare CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Mihai Cepoi, CEO și co-fondator Jobful: Suntem în punctul de breakeven. Vrem să ridicăm următoarea rundă anul viitor, să depășim 10 milioane de euro evaluare

Însă, potrivit acestuia, oamenii se zbat, creează în continuare companii, „cel puțin în același ritm cu care au creat în ultimii 4-5 ani”. Doar că acum le este mult mai greu să se finanțeze.

„Și banii de la angel investors au înghețat oarecum. Toată lumea așteaptă să treacă această criză și speră că în semestrul II lucrurile o să stea mai bine”, afirmă el.

În ceea ce privește companiile mari, scale-ups, sunt câteva excepții care merg foarte bine, care au piețe foarte promițătoare și care și-au majorat veniturile de 2-3 ori în ultimul an.

„Aceste companii sunt vânate de fondurile de capital de risc de peste tot, în special de cele de la Londra, care sunt mai important din punct de vedere al activelor. Deci, ei nu suferă. Să spunem că poate ar fi o suferință din punct de vedere al evaluării, dar nici măcar asta nu cred că e adevărat pentru că acolo unde este competiție evaluarea crește”, mai spune acesta.

PROFIT NEWS TV Corneliu Bodea, CEO Adrem: I-aș da nota 7 statului în gestionarea situației energetice a României. Mai are de învățat. Mă aștept ca în 2023 să revină presiunile în piața de energie CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Corneliu Bodea, CEO Adrem: I-aș da nota 7 statului în gestionarea situației energetice a României. Mai are de învățat. Mă aștept ca în 2023 să revină presiunile în piața de energie

Despre piața de pre seed locală, Ionuț Pătrăhău afirmă că mediul actual nu potențează dezvoltarea acestor companii.

„E ca în sectorul educației. Dacă nu ai grădinițe bune, degeaba ai școli extraordinare pentru că nu vine nimic bun din grădiniță. Așa și la noi. Dacă nu există decât 2-3 acceleratoare care funcționează, ei practic nu au unde să se înroleze și nu au de unde să învețe.

Școala românească este recunoscută ca fiind o școală tehnică foarte bună și o școală de business foarte proastă. Cine învață business nu știe IT și cine știe IT nu știe business. Lucrul ăsta nu e valabil în alte țări mai dezvoltate. Din cauza asta aș spune că avem puține companii care reușesc.

Când vorbim de companii de pre seed stăm prost pentru că tot mediul este prost și nu potențează dezvoltarea lor”, subliniază el.

Ionuț Pătrăhău mai spune și că problema cea mai mare este finanțarea și că nu există fonduri la nivel național și nici un fond al fondurilor, așa cum există în alte țări din regiunea, precum Bulgaria sau Polonia.

viewscnt
Afla mai multe despre
ionuț pătrăhău
seedblink
finantari startup-uri