Introducerea accizei la produsele cu un conținut ridicat de zahăr, cum ar fi băuturile răcoritoare, ar genera un consum ridicat de alcool, dar și vânzări mari de produse pe piața neagră, avertizează, Gheorghe Bejan, directorul Patronatului Zahărului din România.
„Ar dubla prețurile, iar în clipa în care sucul devine mai scump decât berea, consumul trece de la suc la bere. E experiența Mexicului, țara care a pus acciză pe băuturi răcoritoare. Într-adevăr, s-a micșorat pe cap de locuitor consumul de răcoritoare, dar a crescut consumul de bere.
Iar la vârstele la care bei băuturi răcoritoare să treci de la suc la bere e extrem de periculos pentru că începe să-ți placă băutura alcoolică. Și sucul și berea sunt băuturi de socializare, nu inviți o fată la o apă. Nu apa înlocuiește consumul de suc. Îți trebuie o altă băutură să înlocuiești. Ăsta e cel mai periculos lucru”, mai spune Gheorghe Bejan, la PROFIT NEWS TV.
Introducerea accizei la zahăr va afecta atât producătorii, cât și vânzătorii, adaugă el.
„Producătorii ar trebui să-și dezvolte un aparat de contabilitate ca să vândă cu accize, magazinele ar trebui să-și dezvolte un aparat care să preia. Unele produse o să fie cu accize, altele nu. Legiuitorii dacă pun accize la suc la un litru, ce se face cu sucul la doi litri jumate sau la jumătate de litru. Adică unul o să aibă accize, altul nu”, subliniază acesta.
În plus, acciza la zahăr va determina și o creștere a vânzărilor pe piața neagră.
„În mod clar o să crească piața neagră. Consumul rămâne constant și o să crească piața neagră. Iar consumul nefiscalizat este un mare pericol, crește și inflația cu ocazia asta. Și odată crescută piața neagră e foarte greu de întors de acolo”, afirmă el.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Co-fondator Calif: România a devenit o zonă bună pentru anumite țări mai puțin dezvoltate de a-și trimite oamenii să muncească. Apare însă o problemă - Dacă angajatul după 3 luni vrea să facă altceva, imediat îți poate pleca„E nevoie de bani clar. Nu e nicio chestie legată de sănătate, obezitate. Guvernul are nevoie de bani, dar nu știu daca pe mâncare și pe sucuri e cel am bine. Dacă statul obez mai renunță la cheltuieli atunci ar putea să intre în marja aceea pe care o cere UE la finalul anului. Cred că mai repede de acolo trebuie lucrat.
Guvernul dacă pune accize trebuie să dezvolte un aparat de control, să miște codul fiscal, legea bugetului, depășim mult anul în curs ca metodologie de obținere a reglementarilor și n-am făcut nimic pentru că nouă ne trebuie repede, până la finalul anului”, mai spune acesta.