Romanian United Fund, organizație non-profit care se ocupă cu îmbunătățirea relațiilor dintre România și cetățenii țării din diaspora, a finanțat, până în prezent, circa 50 de proiecte, în valoare totală de peste 2 milioane de dolari.
„Este un ONG care, la rândul lui, este o mică componentă dintr-un ecosistem întreg de organizații care ar trebui să deservească atât diaspora română, cât și relațiile dintre România și diaspora. Acest lucru nu e ușor, dar presupune din partea noastră o gândire strategică pe termen lung. În momentul în care am pornit Romania United Fund, am început prin a studia alte diaspora, precum cea irlandeză, evreiască, italiană și poloneză, cele mai de succes organizații din diaspora la ora actuală. Când am început să înțelegem mai bine despre cum funcționează această relație, ne-am dat seama că o diaspora puternică este susținută de o constelații de organizații puternice”, a spus, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Mihai Lehene, președintele și fondatorul Romanian United Fund.
El adaugă că, pentru a crea o „diaspora de succes”, trebuie deservite foarte multe nevoi atât pe zona de business, cât și pe zona de turism, dezvoltare personală, educație și investiții străine directe.
„Există 10 direcții de acțiune pe care noi le-am identificat punctual. Romanian United Fund exploatează una dintre aceste direcții, respectiv contribuția filantropică, adică contribuțiile personale ale mai multor oameni și redirecționarea lor strategic în așa fel încât să putem crea un impact”, mai spune acesta.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Sorin Cantor, Senior Trainer Axioma Solutions: Ne așteptăm ca training-urile online să continue. Este mai ieftin și îți dă o flexibilitate mai mare vis-a-vis de organizarePe lângă activitatea sa în cadrul Romanian United Fund, Mihai Lehene mai deține o afacere în SUA și este și investitor în startup-uri, ajungând în prezent la un portofoliu de câteva zeci de companii pe care le-a finanțat din diverse domenii, precum biotehnologie, robotică și software.
Pentru atragerea investitorilor străini pe piața locală, în special din SUA, el consideră că, în România, este necesară o gândire strategică din partea guvernanților.
„La ora actuală nu există un dialog strategic sau măcar un partener de dialog strategic. Există doar o organizație în România care își propune să aducă investitorii străini. Cred că României îi lipsește o astfel de abordare care să fie măcar constructivă și continuă pe această zonă. De acolo ar trebui să înceapă. Întâi să se creeze un dialog continuu, după care unul constructiv, care să se îndrepte către zona de elaborare a unor strategii pentru a apropia cele două piețe, SUA și România.
Schimburile economice dintre SUA și România țin, în mare parte, de cumpărare de armament și dotarea. Nu există absolut nimic care să funcționeze pe termen lung sau despre care noi investitorii ar trebui să știm. Mai mult decât atât, chiar și atunci când sunt investitori privați care investesc în România nu există nicio instituție spre care să ne putem îndrepta pentru a pune întrebări atunci când ne lovim de niște piedici, care par create să te facă să nu mai investești data viitoare în România”, precizează Mihai Lehene.