Parlamentul rus a anunțat luni că urmează să ancheteze cu privire la un ”amestec străin” în politica internă a țării, după un val de contestare electorală la Moscova, în care autoritățile ruse spun că văd o implicare occidentală, relatează AFP.
Rusia a avertizat deja Statele Unite și Germania, pe care le acuză că susțin recentele acțiuni ale opoziției - care protestează în fiecare weekend de la mijlocul lui iulie, în capitala rusă, față de o respingere a candidaților săi în alegerile locale de la 8 septembrie, scrie News.ro.
Este vorba despre una dintre cele mai puternice mișcări de protest de la revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, în 2012.
CITEȘTE ȘI FOTO Premii pentru cel mai absurd transport: Exportul de aer montan din Elveția, printre cei cu "șanse" de câștigÎn cadrul unei reuniuni extraordinare, luni, în vederea evocării unor presupuse ”amestecuri străine”, deputații ruși au anunțat înființarea unei comisii cu privire la acest subiect, a cărei activitate urmează să înceapă la sfârșitul lunii, potrivit agențiilor ruse de presă.
Diplomații și jurnaliștii străini suspectați de ”amestec” urmează să fie chemați să dea explicații în fața acestei comisii, a precizat Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus.
Moscova a convocat la începutul lui august un diplomat american în Rusia, în semn de protest față de publicarea pe site-ul și contul de Twitter al Ambasadei Statelor Unite a unui mesaj care prezenta traseul unei manifestații a opoziției.
Catalogate drept ”propagandă în favoarea participării” la manifestație, aceste mesaje îi îndemnau, cu toate acestea, pe cetățenii americani prezenți în Rusia să evite zona și prezentau traseul manifestației.
Rusia a convocat, de asemenea, o diplomată germană, pentru a denunța ceea ce consideră un ”apel direct la a manifesta” din partea postului de radioteleviziune german Deutsche Welle (DW) pe rețele de socializare.
CITEȘTE ȘI Disney+ va fi disponibil în toate piețele majore în decurs de doi ani de la lansareAgenția rusă de supraveghere a telecomunicațiilor Roskomnadzor a cerut, la rândul său, gigantului american Google să interzică publicitatea acțiunilor opoziției pe platforma video YouTube.
Majoritatea manifestațiilor - neautorizate - au fost dur reprimate de către poliție și s-au efectuat arestări în masă.
Aproape toți reprezentanții opoziției ispășesc, în prezent, pedepse scurte cu închisoarea.