Fondul Proprietatea a finalizat achiziția a 150 milioane acțiuni proprii în cadrul unei oferte de buy-back cu un grad de parfticipare care conduce la un indice de alocare de 0,0321049232. 60% din răscumpărări au fost realizate la BVB și 40% din acestea la Londra.
Fondul Proprietatea (FP) a finalizat oferta publică de răscumpărare pentru un număr de 150,00 milioane de acțiuni proprii, reprezentând 1,65% din capitalul social. Compania financiară americană Franklin Templeton, în calitate de administrator unic al FP, a anunțat că în cadrul operațiunii de piață au fost strânse subscrieri pentru un număr de 4,67 miliarde acțiuni, respectiv de 31,1 ori mai mare decât cel ofertat.
La data tranzacției de 20 august vor fi achiziționate 90,06 milioane acțiuni procesate pe piața de la BVB, în timp ce alte 59,94 milioane de acțiuni vor fi răscumpărate în baza certificatelor de depozit (GDR) subscrise pe piața londoneză, unde Fondul este listat secundar. Indicele de alocare este de 0,0321049232.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Oferta publică a fost derulată în perioada 15 iulie – 19 august în cadrul celui de-al 10-lea program de răscumpărări, iar prețul de 1,2100 lei/acțiune a ancorat și așteptări ridicate față de evoluția cotației în piața secundară. De la primul anunț de la sfârșitul lunii iunie, titlurile Fondul Proprietatea s-au înscris pe o traiectorie ascendentă care le-a adus pe noi maxime de la listarea societății în anul 2011 și până în prezent. De asemenea, oferta a fost în msăură să consolideze cotația peste pragul psihologic de 1 leu/acțiune, așa cum se vede pe graficul atașat.
Titlurile dobândite în cadrul programului de răscumpărare urmează să fie anulate, iar aportul la capitalul social urmează să fie returnate către acționari. După Adunările Generale Ordinare ale Acționarilor de la finele lunii iunie, managerul Fondului Proprietatea, sud-africanul Johan Meyer, din partea companiei de administrare Franklin Templeton care a obținut prelungirea mandatului până în anul 2020, declara că societatea nu va ține lichidități în exces pe bilanțurile sale. "Vrem să returnăm numerarul la acționari ca să reducem discountul", afirma acesta.
Este parte a unei politici coerente din partea Fondului, emitent care a distribuit în 10 ani (incluzând 2019) cash către acționari în valoare de 11,97 miliarde lei (3,28 miliarde dolari).
În acest an au derulat, derulează sau au aprobate de acționari programe de răscumpărări mai multe companii listate la Bursa de Valori București, precum AAGES Târgu Mureș (AAG), Impact Developer & Contractor (IMP), Prodplast București (PPL), Purcari Wineries (WINE), Artego Târgu-Jiu (ARTE) și toate SIF-urile.