Temperarea caniculei a redus semificativ consumul de energie electrică în Ucraina, astfel că sistemul energetic al țării vecine, grav afectat de atacurile cu rachete și drone ale Rusiei, a trecut de la penurie la surplus de generare în orele din timpul zilei în care radiația solară permite funcționarea la cote maxime a parcurilor fotovoltaice, a anunțat operatorul ucrainean de transport și sistem, Ukrenergo.
La reducerea consumului s-a adăugat și reintrarea în producție a unui reactor nuclear, ca urmare a finalizării lucrărilor de reparații și mentenanță programate.
Astfel că, după o lungă perioada în care nici măcar nu s-a pus problema ca Ucraina să exporte curent electric, vecinii majorându-și dramatic importurile, inclusiv din România, pentru a face față pierderii unei puteri instalate de producție de circa 9.000 MW în urma agresiunilor ruse, Kievul pregătește reluarea exporturilor.
Excedentul de producție de energie fotovoltaică din jurul prânzului pune probleme echilibrului sistemului, arată Ukrenergo.
″Pentru a evita accidentele, sistemul energetic trebuie să fie în echilibru, respectiv cantitatea de energie produsă trebuie să fie în orice moment egală cu cea consumată. Problema excedentului de energie poate fi rezolvată în 2 moduri: limitatea producției centralelor solare ucrainene sau reluarea exporturilor de electricitate în timpul zilei″, spune operatorul.
Acesta adaugă că măsura restricționării producției fotovoltaicelor ar fi inedecvată din punct de vedere economic, astfel că are în vedere reluarea exporturilor către țările vecine duminică, 25 august.
CITEȘTE ȘI Statul lucrează la un portal pentru realizarea online al actului de vânzare-cumpărare al unui vehicul. Cetățeanul să nu mai facă niciun drum!″Mâine (sâmbătă, 24 august – n.r.) va fi organizată o licitație de alocare de capacități transfrontaliere de interconexiune pe granițele cu România, Ungaria și Republica Moldova. Acest lucru va permite evitarea impunerii de restricții producătorilor ucraineni de energie″, a transmis Ukrenergo.
Operatorul subliniază că exporturile se vor derula exclusiv în intervalele de excedent de producție, când parcurile fotovoltaice funcționează la maxim. Dimpotrivă, în timpul vârfurilor de consum, când producția va fi din nou insuficientă, Ucraina nu va exporta energie, a mai precizat Ukrenergo.
CITEȘTE ȘI Comoară ascunsă găsită accidental de LidlProblema este că și țările vecine se confruntă cu același fenomen de excedent de producție fotovoltaică în orele din jurul prânzului, iar excedentul este și mai mare în weekend-uri, când consumul scade față de zilele de lucru. Rezultatul e că, de multe ori, prețul energiei electrice este negativ în intervalele orare respective, iar operatorii de transport au probleme cu echilibrarea sistemelor.
După cum a relatat Profit.ro, instalațiile fotovoltaice, atât cele deținute de companii, dispecerizabile, cât și cele ale prosumatorilor, nedispecerizabile, au asigurat în multe zile din ultima perioadă, la orele prânzului, peste o treime din producția totală de energie din România, fiind în acel interval, de departe, cea mai importantă sursă de generare din sistem.