Statul își propune finanțarea cu bani UE nerambursabili a stocării geotermale de energie termică pentru sistemele centralizate de încălzire, prevede variata actualizată a proiectului Strategiei Energetice a României 2025-2035, cu perspectiva anului 2050.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Draftul menționează ca obiectiv ″dezvoltarea capacităților de producție și stocare sezonieră a energiei termice, cu tuburi termice și pompe de căldură de tip geoexchange″.
Concret, este vorba de cofinanțarea capacităților de producție și stocare sezonieră a energiei termice, cu tuburi termice și pompe de căldură geoexchange, destinate sistemelor de încălzire/răcire centralizate, prin intermediul Fondului de Modernizare al UE.
Ca indicator de realizare, va fi urmărită ″puterea instalată din capacități de producție a energiei termice din surse solare combinate cu geoexchange″.
Proiecte de stocare de energie termică au fost anunțate anterior atât de către Electrocentrale București (ELCEN), cel mai mare producător de energie termică al Capitalei, cât și de Titan Power, care se pregătește de startul construirii unei noi centrale în cogenerare în cartierul bucureșean omonim.
Toamna trecută, Ministerul Energiei le-a transmis companiilor potențial interesate să îi prezinte, la acel moment doar în scop informativ, proiecte de producție de energie electrică și termică geotermală care s-ar putea califica pentru finanțare prin subvenții UE din Fondul de Modernizare, alimentat cu încasări din vânzarea de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) alocate celor mai sărace state membre ale Uniunii.