Subsidiarele din Rusia ale băncilor străine, cum ar fi Citi și Raiffeisen Bank International (RBI), au început luna aceasta să caute angajați, după ce autoritățile de la Moscova le-au blocat retragerea din țară, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.
Anterior, alte surse au dezvăluit pentru Reuters că Banca Centrală a Rusiei rezistă solicitărilor venite din partea băncilor comerciale rusești care vor să preia afacerile locale ale băncilor străine, fiind îngrijorată, printre altele, că o astfel de preluare ar putea să îi determine pe deponenții ruși să își scoată economiile din bănci, arată Agerpres.
Rusia va bloca vânzarea subsidiarelor rusești ale băncilor străine atâta timp cât băncile rusești în străinătate nu pot funcționa normal, a declarat în 15 iulie adjunctul ministrului rus de Finanțe, Alexei Moiseev, pentru agenția Interfax, preluată de Reuters.
Ca rezultat, băncile străine au început să caute personal pentru locurile vacante, după ce anul acesta au plecat brusc mulți angajați.
Una din surse a explicat că băncile au început să facă angajări după ce au realizat că nu vor putea cu ușurință să plece din Rusia.
Din aprilie în iunie, băncile străine au avut puține locuri vacante, dar situația s-a schimbat în iulie, a anunțat Headhunter, una din cele mai mari companii de recrutare din Rusia, pentru Reuters.
Luna aceasta, Raiffeisen Bank a anunțat că are 276 de locuri vacante, în timp ce grupul american Citi caută 84 de angajați în Rusia, a precizat Headhunter.
Oficialii celor două bănci nu au dorit să comenteze.
CITEȘTE ȘI Rusia se plânge că Occidentul i-a învățat pe ucraineni cum să folosească arme moderne: „HIMARS-urile sunt peste tot!”La finalul lui 2021, băncile străine controlau 11% din totalul capitalului bancar din Rusia, arată cele mai recente date ale Băncii Centrale.
Și băncile italiene Intesa Sanpaolo și UniCredit caută angajați în Rusia, conform Headhunter.
În aprilie, grupul bancar francez Societe Generale și-a vândut subsidiara rusească Rosbank către Interros Capital, o firmă controlată de oligarhul rus Vladimir Potanin.
Occidentul a impus sancțiuni fără precedent sectorului bancar rusesc ca răspuns la invazia Ucrainei, blocând accesul marilor bănci rusești la sistemul global de plăți SWIFT și limitând capacitatea lor de a opera cu valută.