UE este pregătită să aplice din nou taxe vamale la importurile de zahăr și ouă din Ucraina începând de vineri, folosind o „frână de urgență” menită să îi liniștească pe fermierii care au protestat în bloc la începutul acestui an, scrie Financial Times.
Măsura vine la doar două zile după ce blocul a deschis negocierile de aderare cu Kievul, ale cărui forțe armate luptă împotriva războiului de agresiune al Rusiei, arată G4Food.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Taxele de 89 de euro pe tonă de ovăz ucrainean au fost reintroduse săptămâna trecută și vor dura până în iunie 2025, o decizie similară privind ouăle și zahărul urmând să fie luată vineri, potrivit a două persoane familiarizate cu această chestiune.
Reintroducerea taxelor subliniază cât de dificile vor fi negocierile de aderare ale Kievului.
Ucraina este o putere agricolă care poate produce alimente mai ieftin decât statele membre ale UE și ar deveni în continuare principalul beneficiar al subvențiilor agricole – poziție deținută în prezent de Franța.
În iunie 2022, la patru luni după invazia Rusiei, Bruxelles-ul a convenit să renunțe la toate taxele vamale și cotele pentru importurile de alimente ucrainene, pentru a stimula veniturile Kievului și pentru a ajuta livrările să ajungă la clienții din țările în curs de dezvoltare.
CITEȘTE ȘI H&M raportează profit sub așteptări. Sub atacul rivalilorCu toate acestea, în câteva luni, agricultorii din Polonia, Ungaria, Slovacia și alte țări vecine s-au plâns că un surplus de importuri ucrainene îi scoate de pe piață. Aceste țări au impus unilateral un embargo asupra multor produse, permițându-le să intre doar pentru tranzit, încălcând astfel legislația UE.
La începutul acestui an, statele membre ale UE au prelungit regimul de liber schimb până în 2025, dar au introdus rezerve ca răspuns la protestele agricultorilor. Blocul comunitar urmează să reintroducă taxele pentru carnea de pasăre, ouăle, zahărul, ovăzul, porumbul, mierea și boabele de cereale ucrainene dacă cantitățile depășesc media medie importată în 2022 și 2023.
Ovăzul a atins acest nivel, cu peste 6 440 de tone importate de la 1 ianuarie.
CITEȘTE ȘI FOTO Brandul românesc DY Fashion se extinde în offlineOuăle și zahărul au făcut, de asemenea, acest lucru, potrivit persoanelor familiarizate cu situația. Taxele vor fi anunțate vineri, au precizat acestea, ridicându-se la 419 euro pe tonă de zahăr alb și 339 euro pe tonă de zahăr brut. Ouăle vor costa 30 de cenți în plus pe kg.
Taras Kachka, reprezentantul comercial al Ucrainei, a declarat pentru Financial Times că taxele vamale sunt în conformitate cu acordul actual, dar că guvernul său poartă discuții cu Bruxelles-ul pentru a le îmbunătăți. „Scopul este de a elimina toate obstacolele bilaterale care nu sunt în conformitate cu acordul”, a spus el.
CITEȘTE ȘI Ungaria va renunța la plafonarea prețurilor produselor alimentareUn diplomat UE a declarat: „Toate guvernele spun că sunt în favoarea aderării Ucrainei, dar vom vedea. Discuțiile privind agricultura vor fi foarte dificile”.
Dmitry Grozoubinski, autor și director al firmei de consultanță ExplainTrade, a declarat că modificarea taxelor reprezintă o veste proastă pentru perspectivele Ucrainei de a adera la UE. „Este un actor formidabil în domeniul agriculturii. Este încă competitivă în timp ce duce un război. Nu are subvenții, investiții insuficiente cronice, corupție cronică, nu este mecanizată și are o proprietate funciară complicată. Imaginați-vă când va câștiga războiul și va primi investiții.”
Grozoubinski a adăugat: „Dacă singurul mod în care politica funcționează pentru aderare este să dai cu o mână și să iei înapoi cu cealaltă, nu sunt vești bune.”
CITEȘTE ȘI FOTO Primark deschide primul magazin din afara BucureștiuluiEl a declarat că țările care ignoră normele comerciale ale UE, așa cum au făcut Polonia și alții prin interzicerea unilaterală a produselor agricole ucrainene, sunt rare. „Este ca și cum California și-ar închide porturile pentru că nu le place ce a făcut reprezentantul comercial al SUA”.
Comisia Europeană a emis avertismente către statele membre care au blocat produsele ucrainene, dar nu a luat încă măsuri legale, care ar putea duce la amenzi.
Un purtător de cuvânt al Comisiei a refuzat să comenteze viitoarea decizie privind taxele vamale.