Zeci de muncitori români lucrează "la negru" pe șantierul stadionului Camp Nou al echipei FC Barcelona, arată o investigație a publicației spaniole El Periodico. Autoritățile spaniole au început o anchetă după ce trei dintre muncitorii români, neplătiți de două luni de firma care i-a adus în Spania, au făcut o sesizare oficială.
”Ne mint, profită de noi pentru că nu cunoaștem legile de aici… Lucrăm ca niște sclavi ca să câștige alții bani pe șantiere”, a declarat pentru El Periodico Ionel Budeanu, un zidar care a fost angajat în ultimele două săptămâni la renovarea stadionului Camp Nou, alături de alți doi colegi, Marin Cobzaru și Adrian Tinica.
Ziarul spaniol a contactat cel puțin 12 muncitori care spun povești identice. Și se adaugă la reclamațiile de exploatare prin muncă care au fost deja făcute cu luni în urmă, la începutul lucrărilor, de către mai mulți angajați subcontractați, scrie G4Media.ro.
Cei trei susțin că au fost dați afară de pe șantier pentru că și-au cerut salariile. Ei au declarat că au fost duși la muncă în Spania de o firmă din România care a fost subcontractată de Limak – firma care conduce lucrarea de extindere a stadionului Camp Nou.
Cei trei muncitori au raportat cazul la Inspecția Muncii. Ei au ajuns la Barcelona din București pe 21 mai. Până acum câteva zile stăteau în Calella (Maresme), la Hotel Esplai, unde locuiesc de cel puțin cinci luni sute de muncitori străini angajați la Camp Nou și angajați de diferite companii, majoritatea din Europa de Est.
Viața lor de atunci s-a redus la următoarea rutină: se trezesc la cinci dimineața, iau micul dejun, se urcă într-un autobuz închiriat de companie, călătoresc timp de o oră, ajung la Camp Nou, lucrează 10 ore și între șase și șapte după-amiaza iau un alt autobuz pentru a se întoarce la hotelul din Calella, epuizați și fără altă dorință decât să se culce. Se lucrează și sâmbăta și se odihnesc doar duminica.
Acești zidari au ajuns la Barcelona pe 21 mai și au urmat controale medicale și pregătire pentru riscuri profesionale, așa cum este stabilit de reglementările spaniole de muncă, dar nu au semnat niciun contract, condițiile lor nu le-au fost explicate în scris și, conform primelor informații colectate de Inspecția Muncii, nu au fost înregistrate la Asigurările Sociale. Deficiențe care ar implica presupuse încălcări ale reglementărilor și care ar fi însoțite de cerințe și potențiale sancțiuni.